A-
A+

Starka rön för att munskydd minskar spridning

Att använda munskydd är självklart i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Arkivbild.
Att använda munskydd är självklart i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Arkivbild.
CoronavirusetTT

En mycket gedigen studie baserad på verkliga förhållanden i Bangladesh visar att munskydd minskar spridningen av virussjukdomen covid-19.

Annons

Annons

I studien ingår cirka 342 000 vuxna i 600 byar i Bangladesh. I ungefär hälften av byarna bedrevs mellan november 2020 och april 2021 kampanj för att bära munskydd.

Anmodan gällde skolor, arbetsplatser, butikscentrum, religiösa platser och andra inomhusställen, enligt den internationella forskningsorganisationen Innovations for poverty action ( IPA ).

Slutsatsen är att en trefaldigad ökad användning – från 13,3 till 42,3 procent – av munskydd ledde till att smittspridningen gick ned med 9,3 procent bland vuxna i de byar där insatser till förmån för munskydd genomförts.

Bakom den randomiserade kontrollerade studien står forskare vid de amerikanska universiteten Yale, Stanford och Berkeley samt IPA.

I Sverige och globalt har debatten rasat om huruvida munskydd är en effektiv åtgärd mot covid-19 eller om brukare snarare invaggats i falsk säkerhet med ökad risk för smittspridning.

Hur stor effekten av munskydd är kan variera i olika situationer men denna studie visar tydligt på potentialen även i andra länder än Bangladesh, säger epidemiologen Tove Fall vid Uppsala universitet till SVT Nyheter.

Folkhälsomyndigheten anser fortfarande att "en bred och generell användning av munskydd i samhället är inte motiverad".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!