-
+

Starkt Samsung spår dystrare första kvartal

Samsung avslutade 2020 starkt, men spår en dystrare inledning på 2021. Arkivbild.
Samsung avslutade 2020 starkt, men spår en dystrare inledning på 2021. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Samsung Electronics rörelsevinst tog ett skutt med 26 procent förra kvartalet. Men vissa hinder finns för årets första kvartal.

Annons

Annons

Den sydkoreanska teknikjätten går starkt till följd av stabila leveranser av minneschip Rörelsevinsten för oktober-december landade på 9,05 biljoner won (68 miljarder kronor), jämfört med 7,2 biljoner won motsvarande kvartal 2019.

Omsättningen steg till 61,6 biljoner won (460 miljarder kronor), en uppgång med 3 procent.

Men Samsung tror att vinsten kommer att få sig en smäll under det innevarande kvartalet, trots stabil efterfrågan på minneschip och mobiltelefoner. Det väntade vinsttappet beror främst på en stark won i förhållande till den amerikanska dollarn, och kostnaden för nya produktionslinor.

Samtidigt ser helåret ljust ut med en förväntan på en återhämtning i den globala efterfrågan på chip, både när det gäller till serverhallar och mobiltelefoner, men med pandemins påverkan som ett orosmoln.

Analytiker lyfter fram att företag som bunkrat dynamiska ram-minnen (DRAM) i början av pandemin nu snart har tömt sina lager, och förväntas börja köpa nya, vilket kan driva upp priserna under första halvåret.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss