A-
A+

Starkt sug efter falska covidpass i Frankrike

En demonstration mot kravet på covidpass i Marseille i södra Frankrike.
En demonstration mot kravet på covidpass i Marseille i södra Frankrike.
FrankrikeTT-AFP

Vaccinvägrare i Frankrike uppges hosta upp tusentals kronor för att köpa falska covidpass – trots att de riskerar fängelsestraff.

I landet krävs bevis på vaccination, antikroppar eller negativt testresultat för att komma in på krogar, tåg, arenor och museer.

Annons

Annons

Den svarta marknaden fick en rivstart i juli, då myndigheter började kräva covidpass för den som vill komma in på biografer, museer eller sportarenor. När påbudet i augusti utvidgades till kaféer, restauranger, intercitytåg och andra allmänna platser ökade efterfrågan ytterligare.

De falska covidpassen marknadsförs förhållandevis öppet via sociala medier som Snapchat och Facebook, trots att dess utfärdare riskerar fängelsestraff. "Vaccination är frivilligt, tack vare våra tjänster", påstår en aktör.

Covidpasskraven är president Emmanuel Macrons påfund, genom dem hoppas han motivera sina landsmän att vaccinera sig. Opinionsmätningar visar att stödet i Frankrike är stort, men det finns motståndare och de har ordnat protester fem helger i rad.

En 28-årig festarrangör berättar för AFP att han köpt ett falskt covidpass eftersom han inte kunde arbeta annars. Han säger sig inte vara vaccinmotståndare, men anser att det är fel att unga människor tvingas ta sprutan.

Om covid-19 fortfarande existerar när jag är 50 eller 60 år, då vaccinerar jag mig, säger mannen som vill vara anonym.

Utfärdarna av de falska passen riskerar fängelse i upp till fem år och böter på upp emot 1,5 miljoner kronor. Den som använder ett förfalskat pass kan dömas till tre år bakom lås och bom. Flera personer har redan åtalats för bedrägerierna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!