A-
A+

Startskott för EU-åklagare

Rumänska Laura Codruta Kövesi är chef för EU:s nya åklagarsamarbete, Eppo. Arkivfoto.
Rumänska Laura Codruta Kövesi är chef för EU:s nya åklagarsamarbete, Eppo. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Eppo är namnet som korrupta EU-medborgare från och med tisdagen ska lära sig frukta. Fast ännu inte de svenska.

Annons

Annons

Annons

Annons

Namnet står för Europeiska åklagarämbetet, som nu sparkar igång sin verksamhet för att utreda bedrägerier och korruption kopplade till EU-medel.

Det här är ett historiskt tillfälle. Våra måltavlor är ekonomisk och finansiell kriminalitet, fastslår Eppo-chefen Laura Codruta Kövesi på en presskonferens i Luxemburg, där myndigheten har sitt säte.

Eppo-arbetet ska rent praktiskt utföras av särskilt utsedda Eppo-åklagare i varje medlemsland, i samarbete med utsända representanter i högkvarteret. När arbetet är igång väntas myndigheten hantera minst 3 000 fall om året.

Eppo har även befogenhet att utreda momsbedrägerier över gränserna i EU. Framöver hoppas EU-kommissionen att myndigheten även ska kunna användas för hantering av terrormål.

Sverige var länge starkt skeptiskt till Eppo-tanken och är ett av de fem EU-länder som tills vidare valt att stå utanför samarbetet. Regeringen har dock i efterhand svängt och låtit en utredning undersöka vad ett svenskt medlemskap skulle innebära. Något färdigt beslut om deltagande finns dock ännu inte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss