A-
A+

Statligt ägda Gotlandsfärjor föreslås

Trafikverket föreslår statligt ägda färjor till Gotlandstrafiken. Arkivbild.
Trafikverket föreslår statligt ägda färjor till Gotlandstrafiken. Arkivbild.
SjötrafikTT

Trafikverket vill att staten köper in egna färjor till Gotlandstrafiken.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger att regeringen nu kommer att lyssna på vad gotlänningar tycker om förslaget.

Annons

Annons

Trafikverket fick förra året i uppdrag av regeringen att utreda ägande och drift för färjetrafiken till Gotland, efter att statens kostnader ökat och upphandlingen av färjetrafiken präglats av begränsad konkurrens.

Nu föreslår Trafikverket statligt ägda fartyg och upphandlad drift. Anledningen är att det alternativet ger ökad möjlighet till konkurrens och att kostnaderna blir lägre för staten, enligt ett pressmeddelande.

Sjöfartsverket får i så fall ansvar för design, byggnation och förvaltning av fartygen, eftersom myndigheten bedöms ha en bättre förmåga på grund av en redan stor rederiverksamhet och att den i dag hanterar flera fartygstyper.

Ska lyssna på synpunkter

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger till P4 Gotland att han nu ska lyssna in synpunkter från representanter för Gotland, och skicka förslaget på remiss.

Det är en grundläggande fråga som handlar om möjligheten att både bedriva verksamhet och kunna ta sig in till fastlandet. Jag vet att det är ett tydligt önskemål från alla gotlänningar att ha en bra och snabb färjetrafik, säger Eneroth till radiokanalen.

Annons

Annons

Pengar från staten

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) säger i ett pressmeddelande att regionen inte kan acceptera sämre tillgänglighet till Gotland i form av långsammare eller färre överfarter.

"När jag läser Trafikverkets rapport blir slutsatsen att staten måste skjuta till mer pengar. Kostnaden ska inte bäras av Gotland", säger Nypelius.

Trafikverket bedömer att det inte är möjligt för staten att etablera rederi och anskaffa fartyg redan till nästa trafikperiod från 2027. Nästa upphandling genomförs därför likt tidigare som en sammanhållen upphandling av fartyg och drift och statligt ägda fartyg kan komma ifråga först i den därpå kommande upphandlingen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!