A-
A+

Statsministern: "Fruktansvärda bilder"

Statsminister Magdalena Andersson deltog på tisdagskvällen, tillsamman med lokala partikamrater, i en dörrknackningskampanj i Orminge, Nacka.
Statsminister Magdalena Andersson deltog på tisdagskvällen, tillsamman med lokala partikamrater, i en dörrknackningskampanj i Orminge, Nacka.
PolitikTT

Statsminister Magdalena Andersson (S) fördömer upploppen som skakat flera svenska städer och lovar fortsatt satsning på fler poliser och skärpta straff.

Det är viktigt att de som är ansvariga nu kommer att gripas och lagföras, säger hon.

Annons

Annons

Statsminister Magdalena Andersson och Nackas nya oppositionsråd Johanna Kvist knackar på hos Christer och Birgitta Müller.
Statsminister Magdalena Andersson och Nackas nya oppositionsråd Johanna Kvist knackar på hos Christer och Birgitta Müller.

Flankerad av pressekreterare, valarbetare och stoiska Säpomän knackade statsministern på tisdagskvällen dörr i sina gamla hemtrakter i Nacka utanför Stockholm.

Fokus för dörrknackningskampanjen var förslaget om ett garantitillägg för pensionärer, men ämnet för dagen var lika mycket helgens våldsamma upplopp.

Det är fruktansvärda bilder som vi har sett från de här städerna, och jag har såklart tänkt väldigt mycket på de poliser som nu har blivit skadade, säger Magdalena Andersson.

Hittills har över 40 personer gripits misstänkta för delaktighet i våldsamheterna som skakat Stockholm, Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona och Malmö.

Starkt grundlagsskydd

Andersson vill inte recensera polisens beslut att ge högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd att bränna sina koraner i områden med betydande muslimsk befolkning. Hon konstaterar att den svenska grundlagen ger ett starkt skydd för mötes- och yttrandefriheten.

Man har också rätt att demonstrera mot det – men fredligt. Det vi har sett nu är något helt annat, och det verkar som polisen säger vara en del kriminella gäng som ligger bakom det här.

TT: Samtidigt blottlägger det här ett djupgående förakt för det svenska samhället och polisen. Hur ser du på ditt ansvar och regeringens ansvar för att det har blivit så?

Det är otroligt viktigt att kraftfullt agera för att stoppa de gängkriminella i Sverige. Därför har regeringen anställt fler poliser och skärpt en lång rad straff. Vi ser också fler gängkriminella som sitter i fängelse, men det är uppenbart att vi ska fortsätta anställa poliser och fortsätta skärpa straffen.

Annons

Annons

"Stoppa rekrytering"

Vi måste också stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen. Då handlar det om att alla vuxna ska arbeta, och det handlar om att barn ska få den utbildning man behöver i skolan så att man kan se en annan framtid och inte lockas in i de kriminella gängen.

TT: Det har höjts röster för att religiösa skrifter som koranen inte ska omfattas av yttrandefriheten. Vad säger du till dem som vill se den beskäras?

Att vi har en stark yttrandefrihet och en stark demonstrationsfrihet i Sverige är en central del av vår demokrati. Där är det viktigt att man får göra dumma saker, säga knasiga saker – och det här är uppenbarligen en person som har jättemånga tokiga tankar i sitt huvud. Man har också rätt att protestera mot det, men inte på det här sättet.

Under onsdagen reser Andersson till Norrköping för att besöka den upploppsdrabbade stadsdelen Navestad och träffa poliser som tjänstgjorde under våldsamheterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.