A-
A+

Statsvetare: KD får svårare att nå ut

KD kan få svårare att nå ut med sin politik efter att partiledaren Ebba Busch delgivits misstanke om brott, menar statsvetare.
KD kan få svårare att nå ut med sin politik efter att partiledaren Ebba Busch delgivits misstanke om brott, menar statsvetare.
PolitikTT

Att KD-ledaren Ebba Busch delgivits misstanke om brott kan göra det svårare för partiet att nå ut med sin politik.

Ett åtal vore att lägga en mängd lök på laxen och det hela skulle förlängas, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Internt bland de egna väljarna är Busch populär, men rimligen blir det svårare för partiet att nå ut med sitt vanliga budskap om en hel del kraft i partiets och i Buschs opinionsbildning måste läggas på att hantera frågor kring rättsaffären, säger han.

I sak är Ebba Busch delgiven misstanke om grovt förtal. Men i botten ligger en annan fråga.

Vad gäller sakfrågan så handlar delgivningen i och för sig om förtal av en jurist men utöver hur väljarnas nu ser på KD:s rättspolitik i relation till partiledaren ligger i botten hela husaffären med en person som tillhör en av KD:s nyckelväljargrupper – pensionärer. Att gå in i en valrörelse med en sådan här barlast vill nog inget parti, säger Hinnfors.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren upprepar att partiledningen fortfarande har fullt förtroende för Ebba Busch.

"Det råder fullt förtroende för Ebba Busch inom partiet. Tidigare i vår samlades Kristdemokraternas riksdagsgrupp och partistyrelse för att informera om den uppkomna situationen och processen framåt. I sak har inget nytt hänt i dag, och det som skett i dag togs även upp på mötet som ett framtida scenario. Vid mötet uttalades ett fullt förtroende för partiledaren", säger han i ett skriftligt uttalande till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss