Statsvetare: MP lägger sig ofta platt

Preems raffinaderi i Lysekil. Arkivbild.
Preems raffinaderi i Lysekil. Arkivbild.
PolitikTT

Miljöpartiets nej till Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil kan ställa regeringssamarbetet på sin spets.

Miljöpartiet hotar lite, men samtidigt garderar de sig genom att inte säga rakt ut om de tänker lämna regeringen om S säger ja, säger statsvetaren Marja Lemne.

Annons

Annons

Miljöpartiet kom med sitt besked på lördagen om att regeringen bör hindra Preems omdebatterade utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil, rapporterar Ekot.

Jag tror att det är en kombination av en genuin önskan från Miljöpartiet, men också en strategi. Beskedet ligger i linje med vad partiet tidigare sagt i frågan, men det är ingen slump att man markerar så här, säger statsvetaren Niklas Bolin, docent vid Mittuniversitetet, som skrivit flera arbeten om Miljöpartiet.

Han tror också att det är en viktig markering mot regeringspartnern att partiet står fast vid sin åsikt och vill driva den vidare.

Som många säkert känner till så befinner sig MP i en prekär situation, med svikande stöd samtidigt som de får brottas med hur mycket man ska kompromissa respektive stå för sin egen linje, säger Bolin.

Inga klara besked

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, säger att Miljöpartiet ofta markerar i frågor de tycker är viktiga – men sedan lägger sig platt för regeringen.

Miljöpartiet hotar lite, men det verkar inte ha varit en kardinalfråga eftersom de samtidigt garderar sig genom att inte säga rakt ut om de tänker lämna regeringen om Socialdemokraterna säger ja till utbyggnaden, säger Lemne och fortsätter:
Jag tolkar det som att de vill ha en öppning att sitta kvar i regeringen, även om de blir överkörda den här gången också. Men på sikt kan det vara riskabelt att inte ta tydlig ställning. Det verkar inte vara framgångsrikt bland väljarna.

Annons

Annons

"Saker ställs på sin spets"

TT: Om nu Socialdemokraterna säger ja till utbyggnaden, vad betyder det för regeringssamarbetet?

Då ställs saker på sin spets. I vågskålen ligger frågan om huruvida partiet ska sitta kvar i regeringen eller inte. Hur mycket är de beredda att offra och kan de svälja det här? säger Niklas Bolin.
Men det är inte Socialdemokraternas gängse praxis att säga nej till stora företagsinvesteringar, säger Marja Lemne.

TT: Kan den här frågan innebära droppen?

Kanske eftersom det här är en fråga som ligger nära deras kärnfråga – miljö och klimatfrågor. Dessutom har Miljöpartiet inte råd med fler eftergifter och förluster gentemot Socialdemokraterna eftersom de kommer att tappa förtroendet hos de väljare som attraheras av de frågorna, säger Niklas Bolin.

Brytning – en valvinnare?

Marje Lemne är tveksam till att Miljöpartiet skulle lämna regeringen.

De måste bestämma sig om det är bäst att sitta kvar i regeringen eller chansa och gå ur. Just nu har de inte så många segrar att peka på, säger Marja Lemne.

Men även Socialdemokraterna måste fundera på vad de har att vinna på ett samarbete med Miljöpartiet.

Kanske är en brytning en valvinnare, säger Lemne.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons