A-
A+

STCC blir elektriskt nästa år: "Spektakulärt"

Från och med nästa säsong får Robert Dahlgren och STCC-förarna tävla i elbilar. Arkivbild.
Från och med nästa säsong får Robert Dahlgren och STCC-förarna tävla i elbilar. Arkivbild.
BilsportTT

STCC går in i en ny fas.

Från och med nästa säsong kommer man helt att använda sig av elbilar.

Något regerande mästaren Robert Dahlgren ser fram emot.

Annons

Annons

Robert Dahlgren.
Robert Dahlgren.

Elbilar på 550 hästkrafter som kör runt på Anderstorp, Mantorp Park och Ring Knutstorp. Det blir verklighet nästa säsong i STCC.

Den trefaldige mästarföraren Robert Dahlgren har varit med och testkört bilarna i utvecklingsprocessen och han tror att det kommer att bli ett lyft för mästerskapet.

De är hysteriskt roliga och också svårare att köra. Det är verkligen framtidens STCC-bilar, säger Dahlgren.

"Väldigt svårkörd bil"

STCC meddelar att de nya bilarna – där den första modellen att avslöjas är en Tesla Model 3 – är under produktion och kommer att göra 0-100 km/h på under tre sekunder och ha en topphastighet på 300 km/h. Robert Dahlgren menar att det blir en stor skillnad jämfört med dagens bilar.

Det är en väldigt svårkörd bil, den är roligare och det blir en tuff utmaning. Det kommer vara spektakulärt för publiken att titta på. När någonting blir tillräckligt svårt blir det någon som till exempel går på sladd, längre inbromsningar och hårdare accelerationer. Det är spektakulärt, säger han.

TT: Finns det någon negativ aspekt med att byta?

Med handen på hjärtat kan jag inte se det, inte i dagsläget. Det är klart att det säkert kommer upp något någon gång när man har kört ett tag. Alla förändringar är en omställning, säger han.

Annons

Annons

Stadslopp i Helsingborg

En annan nyhet inför nästa säsong är att mästerskapet återigen kommer att innehålla ett stadslopp – för första gången sedan 2017. STCC har kommit överens med Helsingborgs stad om ett treårsavtal där en bana kommer att skapas centralt i hamnen.

Jag har kört några stadslopp och det är något av det absolut roligaste man kan göra, och i sådana här bilar blir en det en utmaning för förarna. Det kommer bli underhållning för publiken, säger Dahlgren.

Han fortsätter:

Den som lyckas vinna mästerskapet 2023 är verkligen kung eller drottning av det mästerskapet. Det kommer inte att vara den lättaste uppgiften, säger han.

Huruvida Dahlgren själv kör i STCC nästa år är dock inte helt klart i nuläget. Men han hoppas vara med.

Jag har stora förhoppningar om det. Jag har tävlat i många år, om man då ska stå på sidlinjen när så här stora förändringar sker vore tråkigt.Jag vill ju racea med bilarna, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.