A-
A+

Stenbecks liv blir dramaserie i SVT

Jakob Oftebro spelar Jan Stenbeck. Arkivbild.
Jakob Oftebro spelar Jan Stenbeck. Arkivbild.
NöjeCannes, TT:s utsände

Jan Stenbecks liv ska skildras i en ny dramaserie i SVT.

Den norske skådespelaren Jakob Oftebro spelar den omstridde affärsmannen.

Vi lever alla i den värld han skapade, säger manusförfattaren Alex Haridi.

Annons

Jan Stenbeck förändrade en stor del av Sverige. Nu blir hans liv tv-serie. Arkivbild.
Jan Stenbeck förändrade en stor del av Sverige. Nu blir hans liv tv-serie. Arkivbild.

Tv-serien om Jan Stenbeck görs i fem delar och får premiär i SVT om två år. Då är det 23 år sedan den kontroversielle affärsmannen avled på ett sjukhus i Paris. Men myten om honom har nästan bara vuxit sig starkare, tycker Alex Haridi, som skrivit manus tillsammans med Lotta Erikson.

Alla har en så stark åsikt om honom och så olika åsikter beroende på vem man pratar med. Antingen var han ond eller ett helgon. Då blir man fascinerad. Vem var han, egentligen? säger Haridi.

Projektet presenterades under filmfestivalen i Cannes och blir en storsatsning för SVT. Inspelningen börjar nästa år och serien får premiär 2025.

Spelat Hamilton

Den norske skådespelaren Jakob Oftebro spelar Stenbeck i serien. Han har tidigare bland annat spelat Jan Guillous hemlige agent Carl Hamilton i en tv-serie.

Han är yngre och smalare än Stenbeck var. Men blev ändå valet för rollen.

När vi tittade på hans provfilmning så BLEV han Stenbeck. Det är så mycket viktigare, för det yttre går att lösa, säger Alex Haridi.

Bröt monopol

Historien i tv-serien sträcker sig från 1977 till 1992, under en period då Jan Stenbeck tog över familjeföretaget Kinnevik, manövrerade ut sin syster Margaretha af Ugglas och sedan vände upp och ner på medie- och telekommarknaden i Sverige genom att utmana monopolet. Kinnevik startade Comviq och Tele2 som liksom TV3, ZTV och Metro blev kända varumärken.

Stenbeck blev en kontroversiell figur, men Alex Haridi tror att han kan ses i ett nytt ljus i dag.

Ganska många har glömt bort hur det faktiskt var på riktigt. Även de här människorna som tycker att Jan Stenbeck förstörde någonting i Sverige.
Om man frågar någon av dem om de skulle vilja leva på riktigt i Sverige som det var på 70-talet är det ingen som svarar ja på den frågan. Det är det dubbla med honom. Det finns så mycket att beundra honom för, samtidigt som det finns så mycket att kritisera.

Ingen från familjen Stenbeck har medverkat i arbetet med serien, som i stället bygger på journalisten Per Anderssons biografi "Stenbeck".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.