A-
A+

Stenevi: Kan inte bygga samarbete på ultimatum

Kan Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund komma att lämna regeringen? Arkivbild.
Kan Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund komma att lämna regeringen? Arkivbild.
PolitikTT

Förhandlingarna om skog och strandskydd fortsätter. Men "ultimativa krav", som Centerns Annie Lööf skakat hand med Stefan Löfven om, gör inte saken lättare.

Man kan inte bygga ett samarbete på ultimatum, säger Miljöpartiets Märta Stenevi.

Annons

Annons

Regeringen förhandlar sedan i somras med Centerpartiet om strandskydd och äganderätt till skogen.

"Oerhört viktiga frågor", enligt Miljöpartiets språkrör och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi.

Det tycker också Centerledaren Annie Lööf, som sagt att regeringen måste lägga fram förändringar på dessa områden – annars kan man inte ens överväga att stödja regeringens budget eller släppa fram en ny socialdemokratisk statsminister.

Just nu har partierna kommit längre i förhandlingen om skogen än om strandskyddet. Man har samtidigt en tidspress på sig att leverera lagförslag före budget- respektive statsministeromröstningen senare i höst, säger Märta Stenevi.

Regeringen har i sin lista på propositioner aviserat att förslagen läggs fram i november respektive december.

"Naturtyper raderas ut"

Partierna har olika ingångar i förhandlingarna, framhåller språkröret. Förenklat kan man enligt MP säga att C vill stärka privata skogsägares rätt till skogen medan Miljöpartiet värnar allemansrätten och slår vakt om den biologiska mångfalden.

Andra reformer kan backas. Om vi genomför reformer där hela naturtyper raderas ut, då kan vi inte gå tillbaka, säger Märta Stenevi.

Centern vill ha ett mer flexibelt strandskydd som gör det enklare att bygga i strandnära områden. Stenevi framhåller att kusterna behöver skyddas, Östersjön är ett hårt pressat hav.

Partierna är dock överens om att det ges för många dispenser i starkt exploaterade områden. Stenevi tar som exempel att uppemot 70 procent av kusten i Danderyds kommun är bebyggd.

Frågorna om strandskydd och skog fanns med i januariavtalet och förhandlades fram till i somras mellan regeringen, Centern och Liberalerna. Därför har utredningar redan tillsatts och kommit till slutsatser om hur lagstiftningen på dessa områden kan förändras.

MP har varit mycket kritiskt till strandskyddsutredningens förslag men mer tillfreds med skogsutredningen. Centerpartiet å andra sidan tycker att strandskyddsutredningen landade bra men att delar av skogsutredningen inte följde direktiven.

Vi har sagt nej till att genomföra utredningarna utan förhandlingar, säger Märta Stenevi.

Annons

Annons

"Måste ta ställning"

Hon tror att regeringen och C kan komma överens. Men på en fråga i Göteborgs-Posten i helgen om hur viktiga frågorna är svarade språkröret att Miljöpartiet alltid är berett att lämna regeringen om inte politiken går i rätt riktning.

Varje regeringsparti måste ta ställning till om politiken för det här samhället i rätt riktning, säger Märta Stenevi i ett samtal med journalister på tisdagen.
Vi hade inte suttit i den här förhandlingen om vi inte trodde att vi kunde hitta en väg framåt.

Samtidigt framhåller hon att Annie Lööfs "ultimativa krav" inte gör saken lättare.

Vi löser inte svåra frågor med ultimatum via olika typer av papper eller medier, utan det gör vi i förhandlingsrum, säger MP-språkröret.

Annie Lööf anser att det inte handlar om något ultimatum utan om en överenskommelse mellan henne och statsminister Stefan Löfven (S). De har tagit i hand. Och Miljöpartiet sitter i Löfvens regering.

Jag hoppas att vi kan lägga fram en proposition som alla kan ställa sig bakom, säger Märta Stenevi.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.