Stenmarck och Läckberg tar tillbaka såpoperan

Martin Stenmarck spelar rörmokaren Danne i 'Lyckoviken'.
Martin Stenmarck spelar rörmokaren Danne i "Lyckoviken".
TvTT

Från publikens jubel till "tystnad tagning". Artisten Martin Stenmarck kliver in som skådespelare i Camilla Läckbergs nya såpopera "Lyckoviken".

Det är läskigt att hamna i någon annans händer, säger han.

Annons

Annons

Disa Östrand spelar Johanna i 'Lyckoviken'.
Disa Östrand spelar Johanna i "Lyckoviken".
Emma Broomé spelar Nettan i 'Lyckoviken'. Hon kommer själv från Bollnäs och kan känna igen sig i 'Lyckoviken'-livet. 'Det finns en förförståelse om man kommer från en liten plats där det finns dramatik och ryktesspridning, relationer och svek, olika osynliga hierarkier, status, klass. Så det är klart att det fanns beröringspunkter', säger hon.
Emma Broomé spelar Nettan i "Lyckoviken". Hon kommer själv från Bollnäs och kan känna igen sig i "Lyckoviken"-livet. "Det finns en förförståelse om man kommer från en liten plats där det finns dramatik och ryktesspridning, relationer och svek, olika osynliga hierarkier, status, klass. Så det är klart att det fanns beröringspunkter", säger hon.

Martin Stenmarck har gjort film en gång tidigare: "Kärlek deluxe" från 2014 med Moa Gammel i huvudrollen. Den inspelningen beskriver han som "lite mer vadderad", jämfört med sommarens insats i tv-serien "Lyckoviken". Två säsonger spelades in i ett rasande tempo. Det var bara att kasta sig ut, konstaterar Martin Stenmarck.

Är man lite textnojig som jag är kan det bli ett stresspåslag, men jag hittade en teknik som fungerade, säger han.

I "Lyckoviken" spelar Martin Stenmarck rörmokaren Danne, som lever familjeliv i den idylliska småstaden. När ungdomskärleken Johanna (Disa Östrand) återvänder till bygden väcks Dannes känslor till liv på nytt – trots att han är gift.

Annons

Annons

Allt ställdes in

Johanna är polisutredare och måste ta sig an ett högst personligt brottsfall som skedde för 18 år sedan. Att handlingen delvis är en kriminalhistoria är kanske inte helt oväntat, med tanke på att deckardrottningen Camilla Läckberg ligger bakom idén.

Trots tidigare skådespelarerfarenheter är Martin Stenmarck främst van att sjunga framför filmkameror, något som bland annat tog honom till en seger i Melodifestivalen 2005. Men att det blev en skådespelarsatsning just i år är han tacksam över, eftersom alla hans konserter ställts in.

Det här är en annat slags underhållning än det jag brukar göra, man berättar en historia. Det som är läskigt är att man hamnar i någon annans händer. Man vet inte vad det blir av det till slut, säger Martin Stenmarck.

"Riskfyllt och utmanande"

Tv-serien följer flera personer i den lilla staden, en av dem är Nettan, som spelas av Emma Broomé. Förutom i "Lyckoviken" har hon en roll i "Nelly Rapp – monsteragent" som har biopremiär under veckan. Hon syns också i dramakomediserien "Sommaren 85" på SVT och på Dramaten i uppsättningen "Röde Orm".

Jag började jobba på Dramaten direkt efter scenskolan men min intention har aldrig varit att bara stå på en teaterscen. Jag har alltid velat jobba med andra konstnärliga medel också, film, radio och tv, och gör det gärna mer, säger hon.

Camilla Läckberg har tidigare berättat att hon med "Lyckoviken" ville återuppliva såpoperan. Emma Broomés främsta referenspunkt till genren är amerikanska "Sunset Beach", som hon följde som ung.

Det kunde gå 100 avsnitt där det inte hände någonting, men man ville ändå inte missa någonting. Allting som känns riskfyllt, farligt och utmanande – jag omfamnar det materialet snarare än att motsätta mig det. Även om jag hade fördomar mot genren är det inte någonting jag koncentrerar mig på, jag fokuserar på arbetet, att göra det så bra som möjligt, säger Emma Broomé.

Serien har premiär den 20 oktober på TV3 och Viaplay.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons