A-
A+

Stenson: "Det är klart att vi inte är nöjda"

Henrik Stenson under senaste US Open-tävlingen som var den sista chansen att kvala in sig till OS. Arkivbild.
Henrik Stenson under senaste US Open-tävlingen som var den sista chansen att kvala in sig till OS. Arkivbild.
GolfTT

2016 tog han silver i Rio.

I Tokyo kommer Henrik Stenson inte till spel, efter att han missat att kvala i till sommarens OS.

Jag är inte nöjd med hur jag spelat de senaste två åren, säger 45-åringen till TT.

Annons

Annons

2021 har inte gått som planerat för Henrik Stenson som dalat på världsrankningen till 163:e plats. Därmed får han inte tävla i sommarens olympiska spel då både Henrik Norlander och Alex Norén är högre rankade en 45-åringen.

De har visat framfötterna på bra sätt tidigare. Alex har vunnit mer än Henrik så har Alex den starkaste meritlistan, sedan är det golf så det är dagsform som spelar roll. Det kan jag inte uttala mig om. De har båda rutin från stora sammanhang och kan båda komma lite som gubben i lådan, säger Stenson om svenskarnas OS-chanser och kommer följa deras OS-framfart hemma i soffan.
Bänkad vore en överdrift, men jag kommer att hålla koll, säger Stenson.

Rasat på världsrankningen

De senaste två åren har 45-åringen haft svårt att hitta formen. Efter att ha inlett 2020 på plats 26 på världsrankningen befinner han sig nu på 163:e plats.

Det är en frustration i sig. Det klart att vi inte är nöjda och det är aldrig kul att falla på rankningen, men det är verkligheten, säger han.
Det var inte att de sprang förbi mig, utan det är på grund av min formkurva som jag trillat ner.

Med tanke på den sviktande formen är den missade OS-platsen inte alltför chockerande för den tidigare svenske major-vinnaren och med tanke på coronapandemin kommer kringupplevelsen under OS inte vara så lockande.

Det känns som att därifrån jag kommer så hade jag velat ha det runt omkring. Det hade känts roligare. Det hänger ihop med hur man spelar. Nu får jag ta tiden att hitta min form i stället, säger Stenson.
För egen del så hade jag en kanonvecka i Rio både på och utanför banan. Det ända som kunde toppa det nu bättre vore en guldmedalj.

Annons

Annons

Sista chansen borta?

Jag får fokusera på de andra bitarna och önska Alex och Henrik lycka till. Det kommer inte bli den upplevelse det kunde vara och det tar bort lite entusiasm. Du åker dit för att prestera och de har en bättre form.

Men en plötslig formtopp hade förändrat allt.

Spelar man kanongolf på British (Open) hade det nog känns mer värt att åka, medger han.

Vid nästa olympiska spel, 2024 i Paris, ser inte Henrik Stenson sig själv som en tävlande. OS-äventyret ser därmed ut att stanna vid silvret i Rio de Janeiro 2016.

Nej, det är ganska långt bort. Men vem vet. Det kändes som det var detta OS som gällde, säger han.

Vill ge tillbaka

I början av juli väntar British Open, men innan dess värmer Henrik Stenson upp med att anordna juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge by Case och Paragolf Tour-tävlingen Henrik Stenson Paragolf Challenge på Bokskogen 29-30 juni.

Det är kul. Även om vi är lastgamla kommer vi ihåg hur det vara att vara ung. Vi har fått otroligt mycket av golfen och har fått se världen. Vi vill kunna ge tillbaka och det är entusiasmen och glädjen som är tack nog.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!