A-
A+

Stenson illa ute i US Open – kan missa OS

Henrik Stenson måste spela upp sig i US Open för att kunna nå en OS-plats.
Henrik Stenson måste spela upp sig i US Open för att kunna nå en OS-plats.
GolfTT

Henrik Stenson är illa ute i US Open.

Om den svenske golfstjärnan missar cutten står det klart att det inte blir något OS-spel i Tokyo.

Annons

Annons

Henrik Stenson stod för sju bogeys och landade på totalt fem slag över par efter den första rundan i US Open på svårspelade Torrey Pines i San Diego. Det räcker i nuläget bara till en delad 106-plats – för att han ska klara cutten måste han nå topp 60.

Och för att OS-spel ska bli aktuellt krävs det ännu mer än så för silvermedaljören från sommarspelen i Rio de Janeiro 2016.

Jag skulle i alla fall gissa att han måste komma topp 20, det tror jag. Det kan vara mer än så och sämre än så för det skiljer så lite mellan (Henrik) Norlander och Stenson, säger Katarina Vangdal, förbundskapten på svenska golfförbundet.

Två bästa till OS

Under ett vanligt år hade förbundet kunnat räkna ut exakt vilken placering som skulle krävas av Stenson i US Open, men rankingsystemet frös under en period förra året på grund av pandemin och det är ännu oklart hur det ska räknas.

Klart är åtminstone att det behövs en framskjuten placering i majortävlingen i Kalifornien. Stenson är rankad 149 i världen och jagar landsmannen Henrik Norlander som finns 15 placeringar före. Alex Norén är rankad 94:a och ligger klart bäst till av svenskarna. Det är de två bästa som får åka till OS i Tokyo.

Ett US Open väger väldigt tungt rankingmässigt. Men först måste han klara cutten, det är liksom grundförutsättningen och gör han det har han två dagar till att spela upp sig ytterligare, säger Vangdal.

Annons

Annons

"Inte omöjligt"

Stenson började trots allt bra under torsdagens runda och låg ett slag under par efter de inledande sex hålen, men sedan kom raset.

Om han kan hitta det spelet som han hittade i början i går och hålla i det så har han goda chanser. Det är inte omöjligt, säger Vangdal.

Stenson slår ut klockan 22:14, svensk tid, på fredagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!