Stenson inför Masters: "Har spelat ruttet"

Henrik Stenson är ensam svensk i US Masters. Arkivbild.
Henrik Stenson är ensam svensk i US Masters. Arkivbild.
GolfAugusta, Georgia, TT:s utsände

Det sägs att ensam är stark.

Frågan är om det gäller Henrik Stenson, det enda svenskhoppet i årets US Masters.

Vi har ju spelat ganska ruttet, egentligen hela hösten, säger han.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Ingen kan beskylla Henrik Stenson för att haussa sina chanser inför veckans Masters som inleds på Augusta National på torsdag. Efter att ha missat "cutten" i de flesta tävlingarna under hösten, och dessutom avbrutit på Bermuda med en ömmande häl för två veckor sedan, konstaterar den svenske golfstjärnan i stället:

Resultatmässigt har vi väl inga förväntningar alls. Vi ligger ju inte i någon fas för att prestera, det kan man inte säga. Jag har ju inte svingat klubban bra på ganska länge.

"Golf är golf"

Henrik Stenson säger det vid Augustas fjärde tee, där han står och väntar på att få slå ut under sitt första inspelsvarv. Bara några minuter tidigare har han pangat iväg en perfekt drive mitt i fairway på hål 3. Kort därefter slår han upp en järntrea precis intill pinnen på hål 4, från drygt 200 meter.

Med andra ord: Allting är relativt. Stenson kan fortfarande svinga en klubba rätt bra, men frågan är om han kan göra det tillräckligt bra och tillräckligt ofta för att slåss med de allra bästa över 72 hål i en major.

Visst, golf är golf och det är inte alltid man kan titta på resultatraden för att veta om det ska gå bra. Men är det på något ställe som man vill känna att man har bra koll på grejerna, så är det här, med de här små marginalerna och hur tuff banan är. Därför känns det bara dumt att ha några förväntningar.

Annons

Annons

"Inramning gör mycket"

Det som redan står klart är att veckans Masters blir annorlunda. Några åskådare är nämligen inte välkomna på Augustas heliga golfmark i årets uppskjutna upplaga, den 84:e i tävlingens historia.

Förutom sin tränare Pete Cowen får Stenson bara ha med sig hustrun Emma som enda gäst under tävlingsdagarna.

Det här en bana där publiken och inramningen gör ganska mycket på vissa hål. Och det kommer inte vara den där "buzzen" sista nio på söndagen, när man hör någon som slår upp den nära där nere på 15:e och gör eagle. Det kommer vara knäpptyst i stället, möjligen någon exalterad flickvän eller fru eller tränare som står och hoppar.

Det var mindre än en månad kvar till Masters när coronapandemin stoppade spelet i tre månader i våras och för Stenson blev uppehållet ännu längre. 44-åringen valde att tillbringa början av sommaren i Sverige med familjen, i stället för att ensam kuska runt på tävlingar i USA. Med ett inställt British Open och uppskjutna OS och Ryder Cup konstaterar den svenske stjärnan att 2020 har blivit något av ett mellanår i slutet av karriären, på flera sätt.

"Utmanande år"

Så känner nog alla. Med jobb och skolor och munskydd och inställda semestrar och att inte träffa folk. Sedan känner jag absolut inte att jag har legat på latsidan, men jag har uppenbarligen inte jobbat på rätt grejer och på rätt sätt.
Nu handlar det om att hitta rätt väg för att komma in bra i nästa säsong. Alla de där tävlingarna (British, OS och Ryder) är ju tillbaka nästa år och finns med på radarn, säger Stenson efter att ha nöjt sig med nio inspelshål under en stekande varm och fuktig hösteftermiddag i Georgia.

Spelet var förresten inte så pjåkigt, trots allt.

Ja, det var inte bara råttskit hela dagen. Det är väl kanske ett tecken på att det finns lite klarhet i huvudet kring vad som behöver göras för att jag ska komma rätt till bollen, säger Stenson inför sin 15:e raka start i Masters.
Nu ska jag spela sista nio i morgon (tisdag) förmiddag, tiden som är kvar efter det blir det mycket puttning för att hitta känslan och speeden på greenerna. Sedan får vi åka med det vi har.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons