A-
A+

Stenson: Vi har definitivt lite jobb att göra

Henrik Stenson
Henrik Stenson
GolfTT

Det väntar ett OS och ett Ryder Cup, fyra majors och en massa annat.

Samtidigt är Henrik Stenson på jakt efter den form som flytt.

Helt klart spelar vi inte tillräckligt bra eller i närheten av vad vi kan göra, säger han till TT.

Annons

Annons

I sommar är det fem år sedan Stenson lyfte The Claret Jug på Royal Troon, som förste skandinav att vinna British Open. En höjdpunkt som lovade mer – och han levererade.

Här i ett urval:

Stenson reste till Rio de Janeiro, tog OS-silvret och vann Europatourens penningliga för andra gången det året. 2017 tog han sin sjätte och senaste seger (Wyndham Championship) på PGA-touren, året därpå var han med i toppen i både US Masters och US Open och bidrog starkt (tre segrar) till Europas utklassning av USA i Ryder Cup utanför Paris.

Men då var då och nu är nu.

Tung start på året

Inför årets första start på amerikansk mark – Arnold Palmer Invitational på Bay Hill, Orlando – är Stenson hård i synen på sig själv som golfare.

Årets inledande tre tävlingar i Dubai, Abu Dhabi och Saudiarabien gav inte de svar han hade hoppats på. Facit: Två missade kvalgränser och en delad 46:e plats.

Vi har definitivt lite jobb att göra. Vissa bitar känns inte långt bort, men svingen och det långa spelet har varit risigt.

En revbensskada efter en vurpa i skidbacken under familjesemestern i februari stal två veckor av den planerade träningen.

Först i onsdags i förra veckan stod han på rangen och vågade slå slagen fullt ut.

Jag är inte orolig för att det ska vara några problem, säger Stenson inför helgens spel.

TT: Hur jobbar du för att komma tillbaka i gammalt gott slag?

Det har varit ett arbete att försöka flytta fram positionerna, men det känns inte som att vi riktigt hittar rätt på den fronten. Det pågår en hel del tankeverksamhet. Har man en analytisk hjärna som går i gång när det inte fungerar blir det givetvis mycket funderingar.
Vi har krånglat rätt länge med det långa spelet, men framför allt överlag också. Vi behöver bena ut en del saker och få lite mer ordning på det.

2019 nådde Stenson för första gången på åtta år inte en topp fem-placering i någon ordinarie PGA-tourtävling innan han avslutade året med att vinna Tiger Woods inbjudningstävling på Bahamas. Sedan kom pandemin och ryckte sönder tävlingskalendern.

Annons

Annons

"Knackig säsong"

Vi hade en knackig säsong förra året och är precis i början på en ny. Förhoppningen är att komma in i en mer normal rytm vad gäller tävling och resande. Men med alla restriktioner är det inte lätt att ha världen som arbetsplats, säger han.

Stensons plan är att befinna sig i USA fram till Scandinavian Mixed i Vallda, söder om Göteborg. Tillsammans med Annika Sörenstam står han som arrangör 10-13 juni.

TT: Ditt fokus nu?

Det viktigaste är att få ordning på bitarna i spelet. Det går att göra hyfsade resultat om några av bitarna fungerar och huvudet är på rätt plats, men har man varit i toppen i flera år är det där man vill vara för att tycka att det är kul över sikt. Vi behöver höja bitarna och resultaten kommer som en konsekvens av om man gör rätt grejor. Det gäller att försöka hålla sig till processtänket och göra bra saker över tid. Det är inte en "quick fix" det handlar om.

Måste få resultat

I takt med de uteblivna resultaten har Henrik Stenson rasat på världsrankningen. Han är nu nere på 88:e plats – och hans plats som en av två svenskar i OS-golfen på Kasumigaseki Country Club är inte alls säker. Bakom honom hotar Alex Norén (95:a) och Henrik Norlander (100:e).

TT: Har du den tryggheten, det lugnet, det tålamodet i dig att du inte stressas av att det är OS och Ryder Cup i år?

Någonstans vet vi att vi måste leverera resultat för att garantera en plats till OS. Kommer man från senaste OS med ett silver åker man inte igen för att komma på 30:e plats.
Levererar jag inte resultat kommer jag inte att ha möjlighet att spela Ryder Cup heller. Spelar du inte någorlunda vettigt vill du inte spela Ryder Cup. Det är en arena där du inte kan gömma dig, ingen rolig plats att vara på om du inte är i form.

Samtidigt är motivationen stark.

Hittar vi spelet kan vi ha kul både på de stora och mindre tävlingarna framöver. Vi får ha tålamod och göra ett bra jobb. Vi krigar på och skam den som ger sig, säger Stenson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!