A-
A+

Stensons seger värd miljoner: "Extremt stolt"

Henrik Stensons byte till LIV-touren lönade sig finansiellt direkt, med seger i hans första tävling i New Jersey.
Henrik Stensons byte till LIV-touren lönade sig finansiellt direkt, med seger i hans första tävling i New Jersey.
GolfTT

Henrik Stenson fullbordar succédebuten på den kritiserade LIV-touren i golf.

46-åringen vinner på Donald Trumps bana Bedminster i New Jersey, slutar på andra plats med sitt tourlag Majesticks, och adderar mångmiljonbelopp på bankkontot.

Det har varit en bra första vecka, konstaterar svensken.

Annons

Annons

Henrik Stenson på tionde hålet under avslutande rundan.
Henrik Stenson på tionde hålet under avslutande rundan.

Henrik Stenson blev en vinnare direkt i sin debuttävling på den kritiserade LIV-touren i golf, som finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF.

Jag antar att vi kan vara överens om att jag spelade som en kapten, säger Stenson efter segern, en blinkning till att Stenson förlorade kaptensrollen i det europeiska Ryder Cup-laget när han valde att gå till den kontroversiella LIV-touren.

Efter att ha varit i delad ledning med amerikanen Patrick Reed efter fredagens första rond och i ensam ledning efter lördagens andra rond höll den 46-årige svenske stjärnan ihop spelet tillräckligt väl under söndagens tredje och avslutande runda för att vinna tävlingen på Donald Trumps bana i Bedminster, New Jersey, i USA individuellt.

"Som en kapten"

Det är fint att vara här med grabbarna och få en känsla för det. Det har varit köriga tio dagar och jag är extremt stolt över att jag lyckades fokusera som jag gjorde, säger Stenson.

Stenson, som ledde med tre slag inför avslutningen, avslutade med en stabil runda på två under par som innebar en total på elva under, och vann med två slag före amerikanen Matthew Wolff och Dustin Johnson. Wolff hade en fantastisk avslutning och gick rundan på sju under par, men det räckte alltså inte för att komma i kapp Stenson.

Det har varit lite svajigt att komma hit, jag har inte lyckats vinna på några år, så det blir lite extra press när du tävlar om segern.

Viss dramatik bjöd Stenson på, när han på det näst sista hålet – nummer sjutton – misslyckades med att träffa greenen på andra slaget, vid en knapp tvåslagsledning. Men med en lång putt kunde han rädda par på hålet.

Men på 18.e hålet, ett par fem, hade han segern i egna händer med en tvåslagsledning och avslutade odramatiskt.

Annons

Annons

Mer pengar

Den individuella segern ger honom 4 miljoner dollar, motsvarande omkring 40,7 miljoner svenska kronor, enligt siffror från Golf Digest. Därtill får Stenson ytterligare 375 000 dollar (3,8 miljoner kronor) i prispengar eftersom hans lag Majesticks, med engelsmännen Lee Westwood, Ian Poulter och Sam Horsfield slutade på andra plats i Bedminsters lagtävling.

Den nystartade tourens tydliga kopplingar till Saudiarabien, ett land med uselt register när det gäller mänskliga rättigheter, har gjort att många dragit öronen åt sig. Publikintresset har också hittills varit svagt, och inte fler än några tusen letade sig ut till banan i New Jersey under den avslutande söndagen, enligt The New York Times, att jämföra med en PGA-tourtävling som vanligtvis lockar 20 000 besökare. Ett helgpass till LIV-tourtävlingen reades ut för motsvarande en tjuga.

Detta trots åtgärder som så kallad shotgunstart (samtliga spelare startade samtidigt men på olika hål), lagtävlingar, 54-hålsupplägg (tre dagar i stället för fyra) och enorma prispotter.

De riktiga dragarnamnen inom sporten saknas också, Stenson har som exempel inte vunnit något större sedan han vann Tiger Woods tävling Hero World Challenge 2019, innan dess var det två år utan toursegrar.

Om Stenson och de andra lyckas få fart på intresset återstår att se. Nu tar touren några veckors paus till den fjärde av sju tävlingar i Boston den 2–4 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.