A-
A+

Stina Nilsson får chansen i världscupen

Stina Nilsson. Arkivbild.
Stina Nilsson. Arkivbild.
SkidskytteTT

Trots bottennappet i helgen får Stina Nilsson chansen i världscupfinalen i skidskytte i Östersund.

Det blir hennes världscupdebut i sin nya sport.

Det känns som ett viktigt nästa steg för henne, att tävla med de bästa i världen, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Annons

Annons

I den senaste IBU-cuptävlingen, i österrikiska Obertilliach, gjorde Nilsson sin näst sämsta internationella tävling som skidskytt. Hon bommade sju skott, sämst av de 120 startande, och slutade på 81:a plats – det sämsta resultatet sedan debutloppet i Arber i januari då hon blev 99:a.

Jag gör en riktig skitdag på vallen egentligen, jag är inte så nöjd med det. Jag har sådana bottennapp i mig och i dag var en sådan dag, sade den förra längdstjärnan till TT efter loppet.

Trots "skitdagen" på skjutvallen tycker huvudtränaren Lukas att Nilsson är redo för större uppgifter.

Hon har visat bra åkform i IBU-cupen och vi tror att hennes utveckling går åt rätt håll. Man ska inte bara ha fokus på en jättedålig tävling som hon gjort en gång. Hon har fortfarande mycket att lära sig. Den här världscupstarten kommer att hjälpa henne enormt mycket för framtiden, säger Lukas till TT.

Nilsson är redo

Nilsson gör sin första säsong som skidskytt. Lukas säger att hon själv tycker att hon är redo att möta världsstjärnorna i världscupen.

Såklart, vi har diskuterat det med henne. Det spelar ingen roll för mig om hon blir först eller sist, jag vill att hon ser vad som krävs för att vara i världscupen och hur det är att träna och tävla med de bästa i världen. Vi kan få ut mycket att lära av och använda och utveckla till nästa år.

Säsongsavslutningen inleds med sprint på fredag. Sedan är det jaktstarter och masstarter i helgen.

Annons

Annons

Ny ledarstab

Eftersom tränaren Mattias Nilsson testade positivt för covid-19 under den senaste helgens tävlande i Nove Mesto i Tjeckien, är hela den svenska tränarstaben satt i karantän.

Det innebär att det blir andra ledare i Östersund. Sportchefen Anna-Maria Uusitalo blir ansvarig, Jonas Johansson är på skjutvallen, Erika Oskarsson och Ola Ravald är ute i spåret och Marcus Bystedt är fysio samt är på plats i start och mål.

"Vi har fått till en stabil och trygg organisation där samtliga ledare känner de aktiva väl, så jag är övertygad om att det kommer att fungera bra under helgens tävlingar", säger Uustialo.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel resultat för Stina Nilsson. Rätt är att hon blev 81:a och att det var hennes näst sämsta resultat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!