A-
A+

Stina Nilssons nya utmaning: "Ska bli kul att se"

Stina Nilsson i samband med världscuptävlingarna i Östersund i vintras. Arkivbild.
Stina Nilsson i samband med världscuptävlingarna i Östersund i vintras. Arkivbild.
SkidskytteTT

Stina Nilsson har börjat känna sig som en riktig skidskytt.

Nu är det dags för elddopet – skytte inför storpublik i världscuppremiären.

Det ska bli kul att se hur jag reagerar på det, säger hon.

Annons

Annons

Med en säsong bakom sig har 28-åringen också börjat känna sig som skidskytt på riktigt.

Jag tycker faktiskt det. Jag står i lite andra skor än vad jag gjorde i fjol. Då var jag ganska vinglig och ny på jobbet, säger den förra längdstjärnan inför världscuppremiären i Östersund i helgen.
Jag har fortfarande mycket att lära, men jag tycker att jag har lärt mig jättemycket. Jag känner att jag står mycket stabilare nu än vad jag gjorde i fjol.

Stina Nilsson världscupdebuterade i världscupavslutningen i just Östersund i mars i år. Nu får hon chansen igen. Med en stor skillnad.

Publiken är tillbaka på riktigt för första gången sedan pandemin slog till – och för första gången överhuvudtaget för Stina Nilsson.

Det ska bli jättespännande att skjuta inför publik för första gången, det är ju något jag aldrig har gjort förut, säger hon.
Det ska bli kul att se hur jag reagerar på det, för jag har ingen aning.

Uppmärksammad trupp

Stina Nilsson har dock förberett sig så gott det går även för det, bland annat genom att träna med hög musik och hejarop i högtalarna på skjutvallen.

Det gör att landslagstränaren Johannes Lukas är hoppfull inför helgen.

Hon gillar att skjuta med musik och med publik, det var ju lite publik på Sverigepremiären och på SM, då var det ändå ganska mycket tryck på henne, säger han.
Det är ganska många gånger mycket tryck på henne. Men jag tror att hon är så pass professionell att det bara kommer att vara fullt fokus när hon kommer in till skjutvallen.

Att Stina Nilsson får chansen i världscuppremiären har väckt viss uppmärksamhet, eftersom exempelvis Johanna Skottheim var bättre än Nilsson i Sverigepremiären i Idre nyligen.

Enligt Johannes Lukas finns dock en individuell plan för alla åkare, vilket gör att Skottheim i stället får chansen när världscupen fortsätter i Östersund i nästa vecka.

Vi har självklart en dialog med alla och har uttagskriterier som alla kan läsa på hemsidan, vi har en diskussion med alla aktiva och alla tränare hela tiden, så det är egentligen inget konstigt, säger han.

Annons

Annons

"Extrem konkurrens"

Någon särskilt press på Stina Nilsson vill han inte heller lägga inför premiären.

Stina, det har väl alla sett, har en enorm åkkapacitet och har utvecklats som skidskytt. Det är ett naturligt nästa steg att få chansen här på världscupen, säger han.
Men det är inget exakt mål eller press på henne. Hon ska samla erfarenhet.

Stina Nilsson själv är inne på samma spår.

Vi har haft en extrem konkurrens hela sommaren och jag ser verkligen inte det som något negativt. En konkurrensmiljö är ju en miljö där det finns mycket utveckling, så det driver verkligen hela laget framåt, säger hon.
Jag har stor respekt för att det finns fem-sex andra tjejer som är sugna på att köra, men jag tycker att vi ska ställa upp med laget som ledarna tycker lämpar sig bäst.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.