A-
A+

Stjärnan: "Börje är fortfarande en legendar"

Jason Priestley gör en roll i serien om Börje Salming.
Jason Priestley gör en roll i serien om Börje Salming.
NöjeTT

Från Beverly Hills till Börje Salming.

Jason Priestley har en roll i tv-serien om hockeyikonens liv.

Börje är fortfarande en legendar i Toronto, säger den kanadensiska tv-stjärnan.

Jason Priestley är inte förvånad över nostalgin kring 'Beverly Hills 90210' och 1990-talet. 'Det var en mer oskuldsfull tid', säger han.
Jason Priestley är inte förvånad över nostalgin kring "Beverly Hills 90210" och 1990-talet. "Det var en mer oskuldsfull tid", säger han.
Jason Priestley som talangscouten Gerry McNamara i tv-serien 'Börje – the journey of a legend'. Pressbild.
Jason Priestley som talangscouten Gerry McNamara i tv-serien "Börje – the journey of a legend". Pressbild.

Det är bråda dagar för Jason Priestley i Sverige. Skådespelaren anlände i början av veckan för galapremiären av "Börje – the journey of a legend", som börjar på TV3 och Viaplay på söndag. På fredagskvällen medverkar han i Carina Bergfeldts pratshow i SVT och samma kväll ska han se Toronto och Detroit spela i Globen på NHL-lagens Stockholmsturné.

Det är ett Sverigebesök Jason Priestley genomför med glädje. För en ishockeytokig kanadensare var det en ära att få en roll i tv-serien om Börje Salmings liv.

Han är fortfarande väldigt älskad i Toronto och över hela landet. Men framförallt i Toronto där han spelade största delen av sin karriär, säger Jason Priestley.

Delar av "Börje – the journey" spelades in i Sverige och förra hösten var Jason Priestley i Stockholm. Då fick han chansen att träffa Börje Salming.

Jag träffade honom bara den gången och jag kunde se att han var plågad av sjukdomen den dagen, för han hade redan tappat talförmågan, säger Priestley.

"Sorgligt att se"

Han blev förkrossad när dödsbudet kom. Salming avled, 71 år gammal, den 24 november i fjol.

Han hade ett så stort hjärta och betydde så mycket för så många människor. Det var sorgligt att se hur snabbt han bröts ned.

I serien spelar Jason Priestley talangscouten Gerry McNamara som upptäckte Börje Salming och lockade honom till Toronto 1973. Priestley hade många scener med Valter Skarsgård och blev imponerad av att han lärde sig åka skridskor för rollen som ishockeyikonen.

Han var riktigt bra. Det faktum att han aldrig spelat förut och blev så bra på två år är verkligen otroligt, säger Priestley och skrattar.

Jason Priestley slog igenom som Brandon i ungdomsserien "Beverly Hills 90210" på 1990-talet. I dessa dagar med krig, inflation och hård polarisering har den tidsepoken, mellan Berlinmurens fall och 11 september, fått ett nostalgiskt skimmer.

Jag tror att när man ser tillbaka på 90-talet så känns det som en mer oskuldsfull tid. Det tror jag appellerar till folk. Jag tycker vi har blivit så blasé och cyniska nuförtiden när vi har hela världen inom räckhåll, säger Jason Priestley och gestikulerar som om han scrollar på en mobil.

Hockey med Matthew Perry

"Beverly Hills 90210" sändes ungefär samtidigt som tv-serien "Vänner". Jason Priestley var god vän med Matthew Perry, som nyligen avled. Deras hockeyintresse förde dem samman.

Vi spelade hockey tillsammans från slutet av 80-talet till typ 1994, då Matt fick rollen i "Vänner".

Matthew Perry och Jason Priestley spelade ishockeymatcher med ett kändislag för välgörenhet och turnerade runt om i Nordamerika.

Jag har bara fina minnen av att spela hockey med Matt. Han var supercharmig och rolig. Jag minns att han blev så glad när han fick rollen i "Vänner". Men vi tappade kontakten sedan. Det var lätt att göra det på den tiden.

TT: Hur reagerade du när han dog?

Det gjorde mig ledsen. Matt och jag var i samma ålder och det tog hårt. Det var väldigt sorgligt. Matt var en härlig kille.

TT: Kändislivet kan vara tufft, hur har du klarat dig?

Jag vet inte riktigt hur det har gått till, men jag är glad att jag har gjort det, säger Jason Priestley och ler.

"Börje – the journey of a legend" får premiär på TV3 och Viaplay söndagen den 19 november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.