A-
A+

Stjärnan: "Ska vara så hetsigt som möjligt"

Malmö FF:s mittback Pontus Jansson intervjuas efter onsdagens träning. På söndag möter MFF Elfsborg på hemmaplan i en direkt avgörande match om SM-guldet.
Malmö FF:s mittback Pontus Jansson intervjuas efter onsdagens träning. På söndag möter MFF Elfsborg på hemmaplan i en direkt avgörande match om SM-guldet.
FotbollTT

Säkerhetsläget är högt inför SM-guldmatchen mellan Malmö FF och Elfsborg.

Publiktrycket kommer att vara enormt med risk för såväl bengalbränningar som planinvasion.

Det ska vara så intensivt som möjligt, så hetsigt som möjligt, säger MFF-mittbacken Pontus Jansson.

Elfsborgs lagkapten Johan Larsson. Arkivbild.
Elfsborgs lagkapten Johan Larsson. Arkivbild.

Malmö FF har hyrt in fler ordningsvakter än någonsin tidigare till söndagens SM-guldmatch i fotboll mellan MFF och Elfsborg på stadion i Malmö. Den största anledningen är att förhindra en planinvasion efter slutsignal.

Jag vet att Malmö redan har förberett genom att prata med de aktiva (supporter)grupperingarna, man försöker göra allt för att få dem att förstå. Sedan hoppas jag såklart att det blir så. Att de håller sig på rätt sida, säger MFF-mittbacken Pontus Jansson.

"Lite olyckligt"

Det råder nolltolerans om någon tar sig in på planen under matchen – då stoppas spelet och återupptas först när alla personer är på läktaren igen.

Jansson får frågan om MFF-spelarna kan uppmana supportrar att hålla sig på rätt sida om gränsen så att matchen kan genomföras på ett bra sätt.

Bra sätt är väl att det ska vara så intensivt som möjligt, så hetsigt som möjligt. Det ska så klart vara på rätt sida av vad man kan göra och inte göra, men vi ska såklart göra det tufft för Elfsborg, säger Pontus Jansson, som själv stått i klacken många gånger i sitt liv.

TT: Det finns en risk att bengaler bränns av vid tillfällen då momentum förstörs för lag. Hur ser du på det?

Problemet med bengalbränning har ju varit när de har kastats in på planen. Senast (mot Häcken) var det väl lite olyckligt när det kom i ett moment av matchen där vi hade bra momentum och bra tryck mot dem, och de fick ett avbrott, säger Pontus Jansson.

Serieledaren Elfsborg brände sin första chans till att ta SM-guld i söndags hemma mot Degerfors (2–2). Precis efter att boråsarna kvitterat till 1–1 i den andra halvleken tändes det bengaler bland Elfsborgssupportrar, vilket ledde till ett avbrott i spelarnas jakt på ett ledningsmål.

Jag tycker inte att vi tappade momentum. Vi skapade jättemånga chanser efter det även om vi hade velat fortsätta spela. Börjar du hitta ursäkter och anledningar till att inte prestera är du ute på tunn is. Där vill jag inte hamna, säger Elfsborgs lagkapten Johan Larsson.

TT: Hur ser du på bengaler och bränningar rent generellt i allsvenskan?

Jag är för all stämningshöjande kultur på läktaren men jag tycker vi måste hitta någon sorts… brytpunkt. Jag känner "kör bäst ni vill" så länge det inte påverkar matchen, säger Larsson och fortsätter:
Sedan får barn inte bli rädda eller avskräckta från att gå på fotboll.

Lämna planen vid slutsignal

Elfsborgsspelarna har fått instruktioner om att lämna planen vid slutsignal. Om MFF tar SM-guld kommer Pontus Jansson inte att lämna planen – han minns planinvasionen från SM-guldet 2013.

Då minns jag det som att alla mina lagkamrater sprang som livrädda höns ut från planen. Jag vände mig mig om och sprang rätt in i havet. Det hade man velat göra igen. Stormar våra fans på söndag kan ni lista ut vart jag går, säger Pontus Jansson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.