A-
A+

Stjärnan tillbaka – efter ett och ett halvt år

Ingvild Flugstad Østberg är glad över att vara tillbaka i världscupen.
Ingvild Flugstad Østberg är glad över att vara tillbaka i världscupen.
SkidorRuka, TT:s utsände

Ingvild Flugstad Østberg är tillbaka i världscupen efter över ett och ett halvt års frånvaro och utmaningar med hälsoproblem.

Det är klart att dit jag kommit nu är jag väldigt stolt över, sedan är det ett jobb som måste göras framöver, säger den norska skidstjärnan.

Annons

Annons

En välkänd och saknad längdstjärna är tillbaka i Ruka för veckans världscuppremiär. Ingvild Flugstad Østberg, som tagit både OS- och VM-guld och vunnit totalen i Tour de Ski, gör sin första internationella tävling sedan i mars 2020.

31-åringen har varit borta i över ett och ett halvt år på grund av hälsoproblem och inte tillåtits tävla av det norska förbundet.

Nu har hon fått klartecken från de norska landslagsläkarna.

Välkomnandet från kolleger och konkurrenter i ett kylslaget norra Finland har varit varmt.

Folk har ju sitt att koncentrera sig på, och det har jag full förståelse för, men det har varit flera som har sagt "kul att se dig tillbaka", "välkommen tillbaka" och det värderar jag högt, säger hon efter torsdagens träningspass.

"Pliggen" har varnat

I Sverige har Frida Karlsson tvingats till flera träningsuppehåll på grund av problem kopplade till återhämtning och kost.

Läkaren Per "Pliggen" Andersson, tidigare i det svenska skidlandslaget och Sveriges olympiska kommitté (SOK), har sagt att balansen mellan kost, träning och återhämtning är den största utmaningen inom uthållighetsidrotter.

Framför allt bland tjejer. Här finns också en tystnadskultur, vilket är förödande. Det handlar inte bara om medicin utan också näringsfysiologi, beteendevetande, träning och psykologi, sade han tidigare till TT.

Flugstad Østberg håller med.

Alla har sin historia och sina utmaningar. En utmaning är inte samma för alla. Men det är klart att det vi håller på med är stenhårt, och så ska det vara möjligt att balansera näringsintag i förhållande till din träningsmängd. Några sliter mer än andra, någon blir bevisad och någon annan blir inte bevisad. Det finns många historier där. Utmaningar som har varit svåra för mig, och kommer att vara svåra, säger hon.

Annons

Annons

Comeback på lördag

Tanken är att den norska stjärnan ska göra comeback i lördagens millopp i klassisk stil i Ruka. Hon är osäker på hur det kommer att gå, men ser det större perspektivet i att hon tagit sig tillbaka.

Jag har aldrig gett upp. Det är klart att dit jag kommit nu är jag väldigt stolt över, sedan är det ett jobb som måste göras framöver. Att få visa att saker är möjliga, det är fint om någon kan finna inspiration i det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.