A-
A+

Stjärnan tvingas flytta för att leva på hockeyn

Ebba Berglund. Arkivbild.
Ebba Berglund. Arkivbild.
IshockeyFredrikshamn, TT:s utsände

Efter VM börjar äventyret som Ebba Berglund längtat efter i hela sitt liv.

Då blir den 24-åriga landslagsbacken för första gången hockeyproffs – men tvingas lämna Sverige för att kunna försörja sig på sin idrott.

Det är klart att man hade velat kunna göra det i Sverige och fortsätta på hemmaplan, säger hon.

Annons

Annons

Berglund flyttar till USA och proffsligan PHF (Premier hockey federation) där hon ska spela för Metropolitan Riveters från New Jersey.

Trots att hon behöver flytta för att uppnå drömmen är hon tacksam över chansen.

Det är något man har drömt om sedan man var liten, säger hon.

Därmed blir hon ett av få svenska proffs inom damhockeyn där merparten av toppspelarna, inklusive landslagsspelarna, oftast måste ha jobb vid sidan av för att klara sin försörjning.

Berglund, med Modo som moderklubb, har de senaste säsongerna representerat HV71 och Luleå och vid sidan av hockeyspelandet jobbat i sportaffär.

Det ska bli kul att känna hur det känns att verkligen kunna lägga all tid och fokus på hockeyn. Jag tror det blir bra med återhämtning och annat runt omkring, säger hon.

Startade projekt

Hennes lagkamrat, forwardsstjärnan Hanna Olsson, har den här säsongen blivit heltidsanställd av nysatsande Frölunda i damettan. Där är hon hockeyspelare till 75 procent och jobbar resterande 25 procent på klubbens kansli, bland annat som ambassadör för flicksatsningen.

Men bakom dem är det tunt. Svenska damhockeyligan, SDHL, startade i november 2020 satsningen "Den nya spelplanen" med målet att en fjärdedel av de svenska spelarna ska vara proffs 2025.

Då, när projektet startade, var sju procent av spelarna i SDHL proffs – alla utländska stjärnor.

I dag är siffran för svensk del inte längre noll, men det handlar bara om ett fåtal ännu så länge.

Annons

Annons

"Gläds med dem"

Jämför man med fotbollen så har stjärnorna i damlandslaget kommit betydligt längre, inte minst tack vare att de stora toppklubbarna på herrsidan i Europa satsat på damerna. Där finns Barcelona, Chelsea, Juventus och Bayern München som klubbadresser bland de blågula landslagsspelarna.

Man gläds med damfotbollen. De har gjort en jätteresa och förhoppningsvis kan vi ta rygg på dem, fortsätta det arbete som de har gjort och inspireras därifrån, säger Ebba Berglund.

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg tror att nyckeln till fler heltidsjobb för damspelarna är att NHL börjar satsa på damerna – men också att fler svenska SHL-klubbar gör det.

Man ser att utvecklingen går framåt, men jag ser fram emot när fler och fler SHL-klubbar satsar ännu mer på SDHL. Det är spännande att följa exempelvis Frölunda, Färjestad, Skellefteå och några till som tar sina steg. Jag tror det krävs konkurrens från flera, säger han.

Fixar pensionspengar

I dag är det i första hand Luleå och Brynäs som ligger i framkant med sina satsningar.

Och så länge ingen fullskalig proffsliga finns i Nordamerika rankas SDHL sportsligt som världens bästa damliga av många.

Kruxet med att få NHL inblandat är att PHF-ligan, som innehåller sju lag från USA och Kanada, konkurrerar med PWHPA (Professional women’s hockey players association) som bildats av och med de största hockeystjärnorna i USA och Kanada.

Men inför sin fjärde säsong har PWHPA ännu inte lyckats bilda någon liga.

NHL har sagt sig vara villigt att hjälpa till ekonomiskt, men kräver att damorganisationerna enas.

PHF har till den här säsongen fördubblat lönetaket till runt åtta miljoner kronor per lag. I ett lag med 25 spelare innebär det en snittlön på 320 000 kronor. Men de bästa tjänar förstås mer.

Berglund sticker inte under stol med att hon kan leva på lönen och förhoppningsvis också lägga undan pengar.

Det är första gången man ska kunna lägga undan och spara, kanske tänka på pensionen för en gångs skull. Det känns riktigt bra, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.