A-
A+

Stjärnorna som kan sänka Sverige: "Hon är unik"

Det svenska försvaret måste vara på tå mot Englands Fran Kirby.
Det svenska försvaret måste vara på tå mot Englands Fran Kirby.
FotbollSheffield, TT:s utsända

Det finns gott om stjärnor i England.

Men det finns också gott om svenskor med bra koll.

Det gäller att vara förberedd på att allt kan hända, säger Magdalena Eriksson om Fran Kirby inför kvällens EM-semifinal.

Annons

Annons

Magdalena Eriksson är till vardags klubbkamrat med Kirby och flera andra landslagsstjärnor i Chelsea.

Men hon är inte ensam svenska i den engelska högstaligan WSL. Zecira Musovic (Chelsea), Emma Kullberg (Brighton), Stina Blackstenius (Arsenal), Nathalie Björn (Everton), Hanna Bennison (Everton) och Filippa Angeldahl (Manchester City) spelar varje månad med och mot flera av de engelska spelarna.

Det råder med andra ord ingen brist på blågul kunskap om de engelska spelarna.

Fran Kirby, den offensiva mittfältaren, är en att vara vaksam på.

Framför allt är det Frans fantastiska offensiva kvaliteter. Hon har en otrolig spets i sitt djupledsspel och en snabbhet men hon kan också kontrollera bollen i tajta situationer och hon hittar passningar som ingen annan ser. Det gör henne unik, säger Magdalena Eriksson.

Lagkamraten emot sig

Om Stina Blackstenius finns i den svenska startelvan lär hon tampas en hel del med Englands lagkapten Leah Williamson. En spelare hon tränar med i klubblaget Arsenal.

Styrkorna är hennes passningsspel. Otroligt bolltrygg spelare och hon har även spelat central innermittfältare i England och visat kvaliteter även där. Hon är viktig i det defensiva också, leder laget bakifrån och håller ihop laget, säger Stina Blackstenius.

För målvakten Hedvig Lindahl blir det en hel del att hålla reda på. EM:s skytteligaledare Beth Mead är en. Den centrala forwarden Ellen White är en annan.

Hon slänger sig och glidtacklar och försöker in i det sista nå bollen, och det är det vi behöver vara beredda på. Det är en bra huvudspelare, men vi har också väldigt bra huvudspelare. Men att slappna av runt Ellen White, det är farligt. Vi ska ha full koll på henne tills bollen är på andra sidan planen, säger Lindahl.

Annons

Annons

Lyfter fram flera

När assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman beskriver det engelska laget nöjer han sig inte med att bara lyfta fram en spelare.

De har en väldig kraft både i sitt försvars- och anfallsspel. De har en duktig innermittfältare i Walsh (Keira), som de vill använda. Och så vill de sätta sina yttrar väldigt mycket i en mot en-lägen. Både Mead (Beth) och Hemp (Lauren) är duktiga, även Kelly (Chloe) om hon spelar. Och så attackerar de mot straffområdet därifrån, säger han.

Sverige möter England på Bramall Lane i Sheffield i kväll 21.00, svensk tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.