A-
A+

Stjärnskottet: "Som bäst när jag inte tänker"

Eric Johansson under handbollslandslagets pressträff dagen efter matchen mot Ungern i handbolls-VM.
Eric Johansson under handbollslandslagets pressträff dagen efter matchen mot Ungern i handbolls-VM.
HandbollTT

Lagkamraterna hyllar honom, journalisterna vill snacka med honom.

Eric Johansson, 22, är på väg mot sitt stora genombrott i landslaget.

Det blir bättre och bättre hela tiden, säger Kielproffset inför VM-mötet med Island.

Annons

Annons

Eric Johansson jublar efter mål i matchen mot Kap Verde tidigare i VM.
Eric Johansson jublar efter mål i matchen mot Kap Verde tidigare i VM.

När hälften av Blågults spelare har pressträff på hotellet i Göteborg, på förmiddagen efter 37–28-segern mot Ungern, är Eric Johansson ett hett villebråd.

Inte undra på det.

Vänsternian utsågs i höstas till världens bästa spelare född på 2000-talet, av sajten handball-planet.com, och har nu också börjat visa den svenska handbollspubliken varför. Elva mål i krossen mot Uruguay följdes upp av sex mål och tre målgivande passningar mot Ungern.

De första två matcherna kände jag inte riktigt att jag kom in i rytmen i mitt anfallsspel, men nu har jag gjort det, säger Johansson, 198 meter lång och 110 kilo tung.

Skadad nyss

En handskada höll nyligen Eric Johansson borta från spel och när landslaget samlades för att VM-ladda efter nyår hade han inte tränat handboll på sex veckor. Skadan är en av få motgångar under ett år som har varit händelserikt för Johansson.

Det började med att han fick vinna EM-guld redan i mästerskapsdebuten med Sverige och fortsatte med en flytt från norska Elverum till tyska storklubben THW Kiel. Där har han på 13 matcher gjort 59 spelmål, fler än alla andra Bundesligasvenskar.

Det har varit ett otroligt roligt år och har gått otroligt snabbt, att jag nu spelar i en klubb som Kiel som jag alltid har drömt om. Det har inte varit enkelt, men jag trodde att det skulle vara lite svårare att komma in i Bundesligatempot, säger han.

Nu börjar han också bli riktigt varm i de blågula landslagskläderna. Att komma in i gruppen har inte varit några som helst problem. Men som relativt oerfaren och truppens klart yngsta spelare – ingen annan är under 25 år – har det tagit lite tid att bryta de mentala barriärerna ute på planen.

EM var mitt första mästerskap och jag kanske tänkte lite för mycket, då var jag inte nöjd med min egen prestation. Det är inte bra när man tänker lite för mycket på vad man ska göra och överanalyserar. Jag är som bäst när jag inte tänker alls, utan bara kör. Det blir bättre och bättre hela tiden.

Annons

Annons

Börjar på bänken

Någon plats i den svenska startsjuan, där medelåldern var 31 år mot Ungern, har inte ungtuppen Johansson än. Men räkna med att han får komma in för att försöka bjuda på tunga skott och läckra framspelningar även mot Island på fredagskvällen.

En seger där skulle säkra Sveriges gruppseger och kvartsfinalspel i Stockholm på onsdag, och i så fall göra mellanrundans epilog mot Portugal på söndag betydelselös.

Det hade varit otroligt skönt att slippa stressa över den sista matchen, så det är såklart superviktigt om vi vinner i morgon. Men Island har ett väldigt bra lag med bra duellspelare, det kommer bli otroligt tufft.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.