A-
A+

Stjärntränare döms i Propulsion-skandalen

Tränaren Daniel Redén med Propulsion efter Elitloppsseger 2020. Arkivbild.
Tränaren Daniel Redén med Propulsion efter Elitloppsseger 2020. Arkivbild.
TravTT

Svensk travsports disciplin och ansvarsnämnd, Stad, dömer Daniel Redén för ha brustit i sitt strikta tränaransvar när han startade stjärnhästen Propulsion. Elitloppsvinnaren visade sig senare vara nervsnittad.

Jag tycker att det är ett balanserat beslut under svåra omständigheter, säger Svensk travsports vd, Maria Croon.

Annons

Annons

Stad anser att ingreppet som gjorts på hästen Propulsion ska likställas med nervsnittning, något som inte är tillåtet i Sverige. Men Daniel Redén slipper böter.

Nämnden ansåg i detta fall att tränaren inte hade kännedom om ingreppet men att tränaren har brutit mot reglerna då han tävlat med en häst som inte varit startberättigad på grund av nervsnittning, säger Maria Croon till TT.

Beslutet att ändå döma Redén är grundat på att nämnden anser att han brustit i sitt strikta tränaransvar.

Tränaren har ett ansvar att se till att hästen är i tävlingsmässigt skick, säger Croon.

Propulsion avslöjades vara nervsnittad efter segern i Elitloppet 2020 och stoppades från att tävla vidare. Tränaren Daniel Redén har hävdat att hästen inte alls varit nervsnittad, utan att ett annat ingrepp gjorts där känselbortfallet bara är temporärt.

Vi menar att det här är en helt annan form av ingrepp som inte är jämförbart med hur begreppet nervsnittning är beskrivet i den svenska veterinärmedicinska doktrinen. Medan nervsnittning görs för att uppnå ett permanent känslobortfall är det här ett ingrepp som görs i USA och smärtavlastar tillfälligt. Veterinären intygar att ingreppet bara varar en tid, sade Daniel Redéns advokat, Jesper Arvenberg till DN inför domen.

Svensk Travsport har dock hållit fast vid att ingrepp på Propulsion är likvärdigt med nervsnittning och begärt tillbaka de 26 miljoner kronor i prispengar som hästen sprungit in. Nu går alltså Stad på samma linje och pengarna ska betalas tillbaka.

Utifrån att hästen tävlat otillåtet betalade vi ut prissummor till de berättigade vinnarna och krävde tillbaka dem av Stallzet (där Redén är tränare reds. anm). De fick anstånd tills den här nämnden hade prövat ärendet och nu förväntar vi oss att de betalar tillbaka dem, säger Maria Croon.

Redén har 14 dagar på sig att överklaga beslutet till Svensk travsports överdomstol. Propulsion-skandalen har skakat om Svensk travsport.

Det har varit tungt för hela travsporten. Jag tror att alla känner en lättnad i att båda sidor har fått lägga fram sin syn och att en oberoende instans har tittat på det. Jag tycker att det är ett balanserat beslut under svåra omständigheter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.