A-
A+

"Stockholm nästa" för det stora snöfallet

Blåsigt och snöfall i Stockholm på tisdagskvällen.
Blåsigt och snöfall i Stockholm på tisdagskvällen.
VäderTT

Vinterns comeback i södra Sverige har medfört inställda tåg och bussar, och stora problem efter olyckor på vägarna.

Snövädret rör sig åt nordost och kom till Stockholmsområdet sent på tisdagseftermiddagen. SMHI har utfärdat en orange varning på flera håll.

Annons

Annons

E20 norr om Göteborg på tisdagsmorgonen. På torsdag väntas mera snö.
E20 norr om Göteborg på tisdagsmorgonen. På torsdag väntas mera snö.
I Staffanstorp välte ett lastbilssläp på riksväg 11 i hård vind och halka. I lasten fanns bland annat majonnäs och matolja, enligt SVT Nyheter Skåne.
I Staffanstorp välte ett lastbilssläp på riksväg 11 i hård vind och halka. I lasten fanns bland annat majonnäs och matolja, enligt SVT Nyheter Skåne.

Flera olyckor med flera fordon inblandade hände i samband med det kraftiga snöfallet.

Två lastbilar och en personbil var inblandade i en annan olycka på E 20 nära Mariestad vid 14-tiden. En person måste grävas fram efter att ha hamnat under spannmål från en av lastbilarna.

Det har även varit en del trafikolyckor i bland annat Södermanland och Östergötland.

På sina platser är det väldig halt, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens presstalesperson i region Öst.

Mer snö väntas

SMHI har utfärdat varningar, som på flera håll är orange – den näst allvarligaste.

Vid 16-tiden gällde orange varning för kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder i norra Skåne, norra Götaland och Stockholmsområdet. För östra delen av området gäller den orangefärgade varningen fram till onsdag eftermiddag.

En mildare, gul varning för samma vädertyp gäller i övriga Götaland och stora delar av Svealand, åtminstone under resten av tisdagen.

Onsdagen väntas bli solig med minusgrader i södra Sverige. Men på torsdag kommer ett nytt område med kraftiga snöbyar in över Götaland, enligt SMHI:s prognos.

Annons

Annons

Jobba hemma

Trafikverket uppmanar alla som kan att jobba hemifrån under snövädret.

Man bör fundera innan man ger sig ut på vägarna, och kolla trafikläget och vädersituationen dit man ska, säger Angelika Knutsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Köer på vägarna har framför allt uppstått efter olyckor, men även på sina håll där lastbilar inte kunnat ta sig upp för backar i det hala väglaget.

Busstrafiken var inställd på flera håll i Västsverige under delar av dagen, bland i hela Halland från morgonen till lunchtid. Även skolbussar blev inställda, bland annat i norra Halland.

I Stockholm flaggade Storstockholms lokaltrafik för att snöfallet bland annat kan medföra inställda avgångar.

Onsdagens skolbussar i Trosa kommer eventuellt att ställas in under onsdagen. Beslut ska tas under natten, skriver Södermanlands Nyheter.

Väntade med att röja

I Kungsbacka väntade kommunen med att börja snöröja gator och vägar till klockan sju på morgonen, trots att det då snöat i flera timmar.

Vi avvaktade lite grann, för att se lite hur det utvecklades, säger Per Bodén, arbetsledare på plogningen i Kungsbacka kommun, till P4 Halland.
Det är bättre att invänta tills snöfallet avslutats, annars kostar det så mycket pengar om vi ska köra två pådrag, tillägger Bodén.

Tågtrafiken var redan i förväg inställd på flera håll, bland annat på sträckorna Ystad–Simrishamn, Eslöv–Helsingborg och Varberg–Borås–Herrljunga.

Vissa pendeltåg i Östergötland blev inställda, rapporterar P4 Östergötland.

Även Mälartåg ställde in flera tågavgångar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.