A-
A+

Stockholmsbörsen gäspade åt inflationssiffran

Börsen rörde sig i sidled. Arkivbild.
Börsen rörde sig i sidled. Arkivbild.
BörsTT

Skräcksiffrorna från USA gjorde inget större avtryck på Stockholmsbörsen som ryckte på axlarna.

En av dagens stora vinnare är Ica som klättrade 11,3 procent efter beskedet att livsmedelsjätten kan vara på väg att lämna börsen.

Annons

Annons

Investerarna på Stockholmsbörsen höll andan när USA släppte de officiella siffrorna som visar på den högsta inflationen sedan 1990: 6,2 procent. En högre inflation ökar sannolikheten för stigande räntor, vilket tenderar att pressa aktiebörserna.

Men trots den betydligt högre inflationen än väntat reagerade Stockholmsbörsen med en axelryckning. Breda OMXS-index pekade nedåt under dagen men återhämtade tappet och avslutade oförändrat.

Storbolagslistan OMXS30 steg 0,2 procent. Bland tungviktarna på listan utmärkte sig låsjätten Assa Abloy och kullagertillverkaren SKF som steg 2,8 respektive 2,4 procent.

Sämst bland tungviktarna gick det för Hexagon som backade 4,5 procent. På tisdagskvällen meddelade vd Ola Rollén att han sålt en större post, 1,5 miljoner aktier. Nedgången fortsatte för molntjänstföretaget Sinch som tappade 3,2 procent – aktien handlas därmed till den lägsta nivån sedan december i fjol.

Starkt utanför storbolagslistan gick Ica som steg 11,3 procent sedan huvudägaren Ica-handlarnas förbund lagt ett bud och att livsmedelsjätten därmed är på väg bort från börsen. Spelutvecklaren Stillfront var dagens börsraket med en uppgång på 21,6 procent efter en positiv kvartalsrapport, men uppgången ska ses i ljuset av aktiens kraftiga fall under sommaren och hösten.

Londonbörsen steg 0,7 procent, Frankfurtbörsen steg 0,2 procent och Parisbörsen varken steg eller sjönk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.