Stöd till företagare förlängs året ut

Finansminister Magdalena Andersson meddelar nu tillsammans med de andra Januaripartierna att stöden till företagare förlängs. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson meddelar nu tillsammans med de andra Januaripartierna att stöden till företagare förlängs. Arkivbild.
EkonomiTT

Stöden till krisande företag förlängs året ut, men exakt hur villkoren kommer att se ut är oklart, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). Det innebär också att kostnaderna är okända.

Annons

Annons

Annons

Annons

Omställningsstödet till företag och omsättningsstödet till enskilda näringsidkare förlängs året ut.

Vi vet att det är ett tufft läge och att företagen har tappat mycket i omsättning, säger Magdalena Andersson.

Vill ha mer

Hon och de andra Januaripartierna vill gärna gå ut med beskedet om att stöden förlängs redan nu, trots att det inte är klart exakt hur reglerna kommer att se ut. Det har ropats på mer stöd och förbättrade villkor från exempelvis Svenskt Näringsliv, som vill att gränsen för omsättningstappet som nu är 50 procent ska sänkas till 30 procent.

Där har vi inte satt ned foten ännu, säger Magdalena Andersson.

Smittspridningen ökar, och det gör att exempelvis restauranger och butiker får problem. Omställningsstödet har funnits sedan i mars och har förlängts tidigare, omsättningsstödet till enskilda näringsidkare meddelades i augusti men gäller även det från mars. Nu förlängs alltså båda stöden.

Annons

Annons

Dyrare om vi sköter oss

Men kostnaden för förlängningen är inte känd, förklarar Magdalena Andersson.

Vi har inte gjort den bedömningen ännu. Det handlar dels om hur människor beter sig för att följa rekommendationerna.

Ju följsammare gentemot råden om att undvika smitta vi är, desto större blir tappet för företagen. Det innebär alltså att stödet blir dyrare om fler följer reglerna om att undvika exempelvis krogar, butiker och resor.

Ja, men det är viktigt att stoppa smittspridningen.

Men kostnaden påverkas förstås också av hur reglerna utformas.

Omställningsstödet har tidigare beräknats kosta mellan fem och tio miljarder kronor för tre månader, och nu är förlängningen två månader. Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare har tidigare beräknats till cirka tre miljarder kronor för den tid det gällt.

Frågan är hur det känns för en finansminister att lova stöd utan att ha koll på kostnaderna.

Vi handlar i en kris, och kostnaden beror som sagt också på hur vi beter oss. Det säger något om hur stor osäkerheten är. Men vi behöver fatta beslut, säger Magdalena Andersson.

Hon vill inte gå in på om det kan bli aktuellt med ytterligare förlängningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons