A-
A+

Stölder av elcyklar ökar kraftigt

Elcykelstölderna ökar markant. Arkivbild.
Elcykelstölderna ökar markant. Arkivbild.
BrottTT

Antalet elcyklar på landets gator ökar markant. Det gäller även antalet anmälda elcykelstölder, enligt statistik från Stöldskyddsföreningen (SSF).

Annons

Annons

Under perioden januari–maj i år ökade antalet anmälda elcykelstölder med 50 procent jämfört med samma period året innan, uppger SSF.

Totalt 20 525 cyklar anmäldes stulna under den perioden och 4 920 av dem, ungefär var fjärde, var en elcykel. Därmed är den procentuella risken att bli bestulen på en elcykel rejält mycket större än att bli av med en vanlig cykel.

Även batterierna på elcyklarna är åtråvärda objekt för tjuvarna.

"Har man en elcykel är det extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för stöld. Allra bäst är att låsa fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul och kom ihåg att ta med batteriet in", säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert vid SSF.

Antalet anmälningar till polisen var klart störst i regionerna Nord och Syd, där det ökade med 107 procent i vardera region. I Stockholm – som är en egen region där även Gotland ingår – var ökningen mycket mindre: 7 procent.

Statistik från hösten 2021 visade att ungefär var femte ny cykel som säljs en elcykel, uppgav branschorganisationen Cykelbranschen då.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.