Stor anstormning till influensavaccin väntas

Personer över 65 år är en riskgrupp för säsongsinfluensan. Arkivbild.
Personer över 65 år är en riskgrupp för säsongsinfluensan. Arkivbild.
HälsaTT

Betydligt fler väntas i höst vilja vaccinera sig mot säsongsinfluensan än förra året, och Folkhälsomyndigheten räknar med hundratusentals fler doser inom offentlig sjukvård.

För att hantera en eventuell tillströmning får riskgrupper en "förtursmånad".

Annons

Annons

Förra influensasäsongen köpte svenska regioner omkring 1 660 000 vaccindoser. Inför kommande säsong är 80 000 fler doser inköpta och regionerna hoppas införskaffa sig ytterligare 200 000 stycken. En dos räcker till en person och i siffrorna ingår inte privata aktörers tillgångar.

Jämfört med föregående säsong har alla regioner beställt mer vaccin. Vi köper in mer vaccin för att möta ett ökat intresse, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Det är coronapandemin som väntas skapa en stor efterfrågan, och för att säkerställa att riskgrupper och sjukvårdspersonal får tillgång till vaccin får de en månads försprång. Det skriver Folkhälsomyndigheten i sina uppdaterade rekommendationer.

Vi vill att de ska få vaccinera sig först för att sedan efter en månad låta alla andra vaccinera sig, säger Mia Brytting.

Personer över 65 år är en riskgrupp, men i Sverige har det tidigare varit en utmaning att få gruppen att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Årligen får omkring 50 procent av gruppen influensavaccin, trots Världshälso­organisa­tio­nens rekommenderade mål på 75 procent.

Det finns många "yngre äldre" som inte anser sig tillhöra en riskgrupp för att de känner sig unga och pigga, säger Mia Brytting.

Men i år lär viljan även hos denna grupp vara större, tror Folkhälsomyndigheten.

Jag tror att man vill vaccinera sig mot en av de två sjukdomar som kommer att cirkulera nu under vintertid.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons