A-
A+

Stor efterfrågan på bombhundar till klimatmöte

En spårhund utplacerad utanför en tennismatch i Wimbledon i somras. Kanske kommer hunden att få användning för sin nos under klimatmötet i Glasgow. Arkivbild.
En spårhund utplacerad utanför en tennismatch i Wimbledon i somras. Kanske kommer hunden att få användning för sin nos under klimatmötet i Glasgow. Arkivbild.
StorbritannienTT

Drottningen kommer. Det gör även USA:s president Joe Biden, påve Franciskus och klimataktivisten Greta Thunberg.

Säkerhetspådraget kommer vara av sällan skådat slag under klimatmötet i Glasgow – något som leder till brist på bombhundar i landet.

Annons

Annons

Många välkända ansikten väntas till Skottlands största stad i november. Klimatmötet COP26 ses som det viktigaste sedan det som hölls i Paris 2015 och väntas locka ledare från närmare 200 länder och många tusentals delegater.

Det blir den största internationella konferens att hållas i Storbritannien, vilket avspeglas i ett omfattande säkerhetspådrag med 10 000 poliser i tjänst varje dag under de två veckor som mötet ska pågå.

Det är den hittills största polisoperationen i Skottland och eventuellt i hela Storbritannien, sade Bernard Higgins från den skotska polismyndigheten på en digital pressträff tidigare i veckan.
Mötet kommer att locka till sig det största antalet världsledare någonsin på ett enda ställe i Storbritannien. Så det är en mycket komplex och utmanade operation.

Kravalltränas

Aktivister planerar stora demonstrationer under toppmötet. Polisen lovar att värna rättigheterna hos de människor som fredligt vill demonstrera i samband med COP26.

Men tusentals poliser har också fått kravallträning inför mötet. Under en övning fick de öva vid en simulerad protest där demonstranter från den fiktiva gruppen Destruction Uprising deltog. Det började fredligt med en sittande protest utanför en bank men eskalerade och slutade med att poliserna fick öva på att försvara sig mot personer som attackerade dem med baseballträ.

Bernard Higgins har haft möten med ledare för aktivistgruppen ​Extinction Rebellion, som har genomfört omfattande protester i London de senaste veckorna. Han ska ha förklarat att polisen stödjer lagliga protester och "olagliga till en viss gräns".

Vår grundläggande strategi är underlättande, engagemang, att det är rättvist och vänligt, säger han.
Men när protesten börjar äventyra andra, eller börjar påverka konferensens förmåga att arbeta, kan vi behöva öka vår reaktion på den.

Annons

Annons

"Råder brist"

Många olika polisenheter från Storbritannien kommer att vara på plats. Och det stora pådraget rapporteras även märkas av i tillgången på fyrfota medarbetare.

Organisationen Orkney Drugs Dog, som samarbetar med skotska polisen för att träna polishundar, vittnar om att pandemin har drivit upp priset på valpar samtidigt som efterfrågan att hitta djur som kan sniffa upp sprängmedel har ökat inför mötet.

Priset på hundar har ökat dramatiskt under pandemin och det råder brist på grund av efterfrågan till COP26, säger Andrew Drever, ordförande för Orkney Drugs Dog, till den skotska tidningen The Sunday Post.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!