A-
A+

Stor flygövning blir av trots pandemin

En stor internationell flygövning, med bland annat svenska Jas 39 Gripen-plan ska genomföras i Sverige, Finland och Norge i juni. Arkivbild.
En stor internationell flygövning, med bland annat svenska Jas 39 Gripen-plan ska genomföras i Sverige, Finland och Norge i juni. Arkivbild.
FörsvarTT

Flygövningen ACE i norra Sverige, Finland och Norge blir av i juni trots pandemin.

Totalt ska 70 militärflygplan genomföra olika övningar.

"Vi har valt att ställa om i stället för att ställa in", säger Claes Isoz, chef vid Norrbottens flygflottilj.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det blir en mindre upplaga än senast av den så kallade Arctic challenge exercise (ACE). Men covid-19-pandemin till trots kommer övningen, med omkring 3 000 personer, att genomföras den 7–18 juni.

De 70 flygplanen, exempelvis svenska Jas 39 Gripen, kommer bland annat att använda Luleå-Kallax som bas.

"ACE stärker inte bara den nationella förmågan i respektive land, den bidrar även till att vi tillsammans med flertalet andra nationer skapar en ökad säkerhet på Nordkalotten", säger Claes Isoz, chef vid Norrbottens flygflottilj, i ett pressmeddelande.

Åtta länder, bland dem USA, deltar i övningen, där även markbaserade luftvärnsförband deltar. Det innebär för svensk del militär verksamhet framför allt runt Jokkmokk och Vidsel.

Enligt Försvarsmakten kommer alla utländska deltagare att covid-19-testas innan de reser in till Sverige, under övningen och på nytt innan hemresan.

Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv och gör det här i samråd med smittskyddsläkaren här i Norrbotten, säger Jesper Sundström, kommunikationschef på F21 i Luleå, till TT.
Testerna gör vi i egen regi och med hjälp av Statens veterinärmedicinska anstalt för att inte belasta sjukvården.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss