Stor mångfald i Nya Zeelands nya parlament

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes Labour vann en jordskredsseger i helgens parlamentsval.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes Labour vann en jordskredsseger i helgens parlamentsval.
Nya ZeelandTT-Reuters

Nya Zeelands nästa parlament kommer att bli ett av världens mest inkluderande. Inte nog med att medelåldern sänks på ledamöterna, dessutom har många kvinnor valts in, liksom företrädare för etniska minoriteter och ursprungsfolk.

Annons

Annons

Premiärminister Jacinda Ardern och hennes Labourparti vann övertygande i helgens val. Och även om partiet fick tillräckligt med röster för att ensamt regera säger Ardern att hon diskuterar ett samarbete med det tidigare stödpartiet Green party.

Labour knep 64 av 120 platser i parlamentet, och mer än hälften av ledamöterna är kvinnor. Dessutom tar 16 personer från ursprungsbefolkningen plats i parlamentet.

Det här är det mest mångsidiga parlament som vi någonsin har haft när det gäller kön och etniska minoriteter samt urprungsbefolkningsrepresentation, säger Paul Spoonley, professor i statsvetenskap vid Massey University.

Dessutom är omkring 10 procent av de folkvalda öppet homosexuella, bisexuella eller transpersoner.

Medelåldern bland de nya parlamentsledamöterna är också lägre än tidigare, enligt Spoonley.

Det vi har sett är att många av de äldre, manliga, vita parlamentsledamöterna, inklusive några som har varit i parlamentet i över 30 år, har fått lämna sina platser, säger han.

Ardern själv gjorde entré på den globala politiska scenen 2017 när hon blev världens yngsta kvinnliga regeringschef vid 37 års ålder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons