A-
A+

Stor och liten – så överlever klubbarna krisen

Ett stort samhällsengagemang drar in sponsorpengar till Kalmar. Välbehövligt,i coronakristider. Arkivbild.
Ett stort samhällsengagemang drar in sponsorpengar till Kalmar. Välbehövligt,i coronakristider. Arkivbild.
FotbollTT

Malmö FF badar i sina Champions League-miljoner

Men hur gör en mindre allsvensk klubb för att överleva coronakrisen?

Kalmar FF har svaret.

På ett sätt var vi kanske lite förberedda, säger klubbchefen Markus Rosenlund.

Annons

Annons

För Markus Rosenlund är coronasituationen det normala.

Kalmar FF:s klubbchef tillträdde sin tjänst förra sommaren och vet ännu inte hur det är att driva en allsvensk fotbollsklubb utan covid-19 i ständigt fokus.

Jag kom ju in i augusti förra året och har inte upplevt något annat än det här, säger han.

Stålbadet till nytta

Eftersom de allsvenska klubbarna inte får ta in supportrar på matcherna på grund av pandemin har den mest stabila och enskilt största inkomstkällan mer eller mindre helt försvunnit. Cirka 20 procent av klubbarnas totala intäkter på omkring 1,9 miljarder kommer från just publikintäkter, visar siffror från Statistiska centralbyrån, och med den mattan bortdragen blev 2020 ett minst sagt utmanande år för samtliga lag i högsta serien.

De allra flesta lagen fick dock ekonomin att gå ihop.

Dels genom bidrag från Riksidrottsförbundet (RF), dels – som i bland annat Djurgården och IFK Norrköpings fall – genom dyra spelarförsäljningar och genom supporterinitiativ och besparingar från tidigare framgångar.

Kalmar FF sålde inga spelare för stora pengar under förra året men lyckades ändå stänga 2020 med svarta siffror på sista raden.

Vi genomgick ett ordentligt stålbad ekonomiskt årsskiftet 2019–2020 och med facit i hand var det väldigt vältajmat, säger Rosenlund.
Jag tror att vi kanske var lite mer redo för minskade intäkter än många andra klubbar.

KFF var möjligen mer förberett än andra lag i allsvenskan – men ingen klubb stod så väl rustad för krisen som Malmö FF.

Framför allt tack vare Europaframgångarna har mästarlaget 464 miljoner kronor i eget kapital och 214 miljoner kronor i kassan, vilket kan jämföras med Kalmars dryga 10 miljoner.

Vi klarar det naturligtvis ett bra tag till, men det handlar hela tiden om att komma ut så bra som möjligt från det här och försöka göra de anpassningar som krävs. Och att komma bättre ut från det här än våra kollegor och konkurrenter, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.
Skulle jag blicka ut i Europa påverkas ju alla. Vår fördel är att vi var ganska starka ekonomiskt, med ett stort eget kapital och en bra kassa, när vi gick in i året.

Annons

Annons

Företag vill synas

Med stängda läktare gäller det att tänka utanför boxen i jakten på intäkter. Kalmar FF gör det genom ett stort samhällsengagemang, där klubben på olika sätt står för insatser riktade mot barn och unga – insatser som både gör gott för kommunen och som ger klubben livsviktiga sponsringsmedel.

Engagemanget har gett oss stor dragningskraft. Vi jobbar väldigt intensivt med våra partners. Olika företag ser stora möjligheter att synas tillsammans med oss, även utanför elitfotbollen. Viktor Elm, som lagt skorna på hyllan, jobbar med det här projektet. Det är många företag som vill hjälpa till och gå in med pengar i föreningen, vi har fått otroligt bra respons på det här, säger Rosenlund.
Men vi har också fått ett fantastiskt stöd från våra supportrar.

Klarar året

Att se in i spåkulan och förutse hur 2021 kommer se ut ekonomiskt för de allsvenska klubbarna är i stort sett omöjligt. Folkhälsomyndigheten har flaggat för att det kommer dröja innan publiken kan släppas in – men trots det står KFF stadigt, menar Rosenlund.

Vi har budgeterat för extremt lite publik i år och faktiskt inte budgeterat för stöd från RF heller, även fast vi vet att det kan bli tal om sådant.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!