A-
A+

Stor ökning av svårt sjuka i Stockholm

Region Stockholm ser en rejäl ökning av antalet svårt sjuka i behov av intensivvård, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.
Region Stockholm ser en rejäl ökning av antalet svårt sjuka i behov av intensivvård, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.
CoronavirusetTT

Antalet svårt sjuka med covid-19 ökar snabbt i Stockholm. På kort tid har länets intensivvårdsavdelningar nått maxkapacitet.

Vi ser en 80-procentig ökning på bara två veckor, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Annons

Annons

För en vecka sedan vårdades 66 patienter på intensivvårdsavdelningar i Region Stockholm. På fredagen var den siffran uppe i 84 patienter.

Karolinska universitetssjukhuset meddelade på fredagen att sjukhuset går upp i så kallat förstärkningsläge.

Man har en ökad belastning och man behöver öka upp antalet platser, både iva-platser och vanliga vårdplatser för covid-19. Nu behöver man använda hela systemets resurser på ett bra sätt, säger Johan Bratt till TT.

Planerad vård pausad

För att frigöra resurser för akut och nödvändig vård beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i veckan att pausa planerad vård som kan vänta utan större medicinska risker fram till den 21 april.

Detta gör att vi kan flytta personal inom sjukhusen för att bemanna upp både intensivvården och andra covid-19-platser.

Region Stockholm aktiverade det så kallade krislägesavtalet för iva redan den 23 december i fjol. Det innebär att vissa vårdanställda ända sedan dess arbetar längre pass än normalt, och det ingen finns prognos för när avtalet kan avaktiveras.

Uthålligheten bland våra medarbetare är otroligt viktig i det här läget. Det är naturligtvis så att många har arbetat under väldigt lång tid och det är därför vi vidtar de här åtgärderna: för att försöka frigöra resurser som kan stötta de befintliga medarbetarna.

Annons

Annons

"Blir problematiskt"

Johan Bratt vidhåller att alla vuxna i regionen ska ha erbjudits en första dos vaccin i mitten av maj. Det nationella vaccinationsmålet säger att alla vuxna som vill ska ha vaccinerats med två doser före halvårsskiftet.

Att sista fasen ska ha fått båda doserna före halvårsskiftet, det tror jag blir problematiskt, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!