Stor överdödlighet i Mexiko

Gravar för covidoffer på en kyrkogård i Mexico City.
Gravar för covidoffer på en kyrkogård i Mexico City.
MexikoTT-Reuters

Mexiko rapporterar en överdödlighet på nära 123 000 personer från mitten av mars till början av augusti. Med en befolkning på 126 miljoner innebär det nästan 1 extra dödsfall per 1 000 invånare.

Annons

Annons

Överdödligheten är beräknad utifrån riksgenomsnittet under åren 2015–2018. Myndigheterna poängterar att det finns andra dödsorsaker än covid-19 inom överdödligheten, men Ricardo Cortés Alcalá, generaldirektör för Mexikos folkhälsomyndighet, medger att Mexiko har drabbats hårt av pandemin.

När en ny biologisk komponent överförs från djur till människor så kommer det alltid att resultera i fler sjukdomsfall, vilket vi nu ser med tydlighet, samt en överdödlighet, säger han.

Vid augusti månads början hade lite mer än 47 000 dödsfall kopplats till pandemin, så siffrorna ger en fingervisning om att antalet coviddöda i landet kan vara långt många fler. Nu har pandemidödssiffran i Mexiko stigit till över 67 000.

Totalt har nära 630 000 personer bekräftats smittade i Mexiko, men även i det fallet är det verkliga antalet troligtvis långt större enligt myndigheterna.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons