A-
A+

Stor samhällskostnad för övervikt bland barn

Det finns mer än 14 000 barn med övervikt i en svensk årskull med 120 000 sexåringar och för dem genererar övervikten en samhällskostnad på 2,1 miljarder på en livstid, enligt beräkningarna. Arkivbild.
Det finns mer än 14 000 barn med övervikt i en svensk årskull med 120 000 sexåringar och för dem genererar övervikten en samhällskostnad på 2,1 miljarder på en livstid, enligt beräkningarna. Arkivbild.
HälsaTT

Övervikt och fetma bland barn leder i det långa loppet till stora samhällskostnader eftersom barnen senare i livet har högre risk att bli sjuka. I en enda årskull handlar det om miljardbelopp räknat på en hel livstid.

Annons

Annons

Man skulle kunna tro att det var hälso- och sjukvårdskostnaderna – och de finns – men den stora delen av kostnaderna är de som handlar om att man har en högre sjukfrånvaro på grund av sjukdom som gör att man inte deltar i arbetslivet lika mycket som de normalviktiga barnen, säger forskningschef Katarina Steen Carlsson till P4 Malmöhus.

Hon arbetar vid Institutet för sjukvårds- och hälsoekonomi, som gjort beräkningarna på uppdrag av det nationella initiativet Prevention barnfetma. Utifrån befolkningsstatistik och tidigare studier har forskarna räknat på de extrakostnader övervikt och fetma genererar för samhället under en livstid.

Miljardbelopp för årskull

Merkostnaderna för samhället för en sexåring med fetma över en livstid, jämfört med en sexåring med normalvikt, beräknas enligt rapporten till 430 000 kronor för flickor och 250 000 kronor för pojkar, enligt rapporten.

Eftersom det i en årskull med 120 000 sexåringar i Sverige finns mer än 5 000 barn med fetma blir den totala kostnaden över deras livstid 1,8 miljarder kronor.

Det finns också mer än 14 000 barn med övervikt i årskullen och för dem blir samhällskostnaden 2,1 miljarder, enligt beräkningarna

Annons

Annons

30 diagnoser

Tre fjärdedelar av kostnaderna beror på produktionsförluster i vuxenlivet kopplade till ökad sjukfrånvaro. Dessa beror i sin tur på att övervikt och fetma ökar risken för en lång rad sjukdomar.

I rapporten räknar man in ökad risk för totalt 30 olika diagnoser: 16 olika cancerformer, fem olika hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, gikt, depression, astma, gallsten, artros, ryggont, kronisk njursjukdom samt sjukfrånvaro som kopplas till diagnosen obesitas (fetma) i sig.

"Genom att synliggöra kostnaderna som obesitas genererar för individ respektive samhälle är vi övertygade om att beslutsfattare får bättre verktyg för sina beslut om prioriteringar", säger barnläkare och professor Jovanna Dahlgren på Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande från Innovation Skåne.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.