-
+

Stor skillnad i ersättning till covidpersonal

Vårdpersonal som arbetar med covidsjuka personer får extra ersättning på olika vis runt om i Sverige. Arkivbild.
Vårdpersonal som arbetar med covidsjuka personer får extra ersättning på olika vis runt om i Sverige. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Eventuell extra ersättning till personal som arbetar med covidsjuka skiljer sig mycket åt över landet, visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har skickat till landets 21 regioner.

Annons

Annons

Totalt svarade 20 regioner på Ekots frågor och av dem säger strax över hälften, elva regioner, att personal som arbetar med covidsjuka får extra betalt – men under hur lång tid och hur mycket varierar.

I Dalarna får covidavdelningspersonal 5 000 kronor extra per månad tills vidare.

Både för att rekrytera och behålla personal tog vi det beslutet, säger Karin Stikå Mjöberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Dalarna, till Ekot.

I andra regioner får all personal eller all hälso- och sjukvårdspersonal ett engångsbelopp. I exempelvis Gävleborg får alla inom hälso- och sjukvården en engångssumma på 10 000 kronor.

Det finns också regioner som inte betalar något extra alls, däribland Västerbotten, som i stället har valt att ge alla regionens anställda ett presentkort.

Det har varit en svår fråga, för det är väldigt många och på lite olika sätt, som har varit berörda av covidvården, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande i Västerbotten, till Ekot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss