A-
A+

Stora elbolag får sämst betyg

För att bli mer nöjda med sina elleverantörer efterfrågar kunderna mer information om hur man drar ner sina elkostnader, enligt Svenskt kvalitetsindex. Arkivbild på energisnål led-lampa.
För att bli mer nöjda med sina elleverantörer efterfrågar kunderna mer information om hur man drar ner sina elkostnader, enligt Svenskt kvalitetsindex. Arkivbild på energisnål led-lampa.
EkonomiTT

De stora el- och värmebolagen – som Eon och Fortum – får sämst betyg av kunderna i en färsk mätning av elbranschen, enligt Svenskt kvalitetsindex (SKI).

Men sammantaget får alla leverantörer ett historiskt svagt betyg, i kölvattnet av pristurbulensen på elmarknaden.

Annons

Annons

Sammantaget minskar kundnöjdheten med 1,8 indexenheter, till 64,2 i en färsk och årlig mätning av privat- och företagskundernas nöjdhet med elhandlare, elnätsbolag och fjärrvärmeleverantörer. Det är ett svagt betyg ur ett historiskt perspektiv, konstaterar SKI i ett pressmeddelande.

"Högljudd politisk debatt, hot om elbrist, extrem prisvariation, kostnadskris och nedringda kundtjänster - det skulle kunna vara en sammanfattning av energibranschen det senaste året. Det har självklart satt sina spår i kundupplevelsen", skriver SKI.

Den mätning av kundnöjdheten som nu presenteras baseras på nästan 10 300 intervjuer genomförda i oktober och november 2022.

Minst nöjda med storbolag

Av elhandelsbolagen är privatkunderna mest nöjda med nykomlingen Tibber. Minst nöjda är de med Eon.

I toppskiktet hittar vi även God El och Trollhättan Energi bland elhandlarna. I botten; Fortum och Göta Energi. Energijätten Vattenfall ligger strax över genomsnittet och får fjärde sämst betyg av privatkunderna.

Förutom att erbjuda lägre priser vill kunderna att leverantörerna ska öka möjligheten att påverka den egna elförbrukningen.

"Mycket handlar om information", skriver Ludwig Schmidt, analytiker på SKI i pressmeddelandet.

"Till exempel önskar kunderna mer information om och förståelse för hur och vad som påverkar priset", tillägger han.

Annons

Annons

Var femte har bytt leverantör

I och med de höga och varierande elpriserna har kunderna engagerat sig mer i sina elavtal och ökat kontakten med leverantörerna.

"Var fjärde elhandelskund har gjort förändringar i sitt nuvarande elavtal. Var femte har bytt elhandelsleverantör", skriver Johan Parmler, vd på SKI.

De aktörer som lyckats locka till sig fler nya kunder har dock fått lägre betyg.

"Man har uppenbarligen inte lyckats ta hand om de nya på ett bra sätt", skriver Parmler.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.