Stora löneskillnader mellan lärare

Det är stora skillnader mellan lärares löner, beroende på var i landet de jobbar. Arkivbild.
Det är stora skillnader mellan lärares löner, beroende på var i landet de jobbar. Arkivbild.
UtbildningTT

Flera tusenlappar i månaden – så mycket skiljer sig lärarnas snittlöner beroende på var i landet de arbetar. Lärarna i Stockholm tjänar exempelvis i genomsnitt 5 000 kronor mer än sina västerbottniska kollegor.

Annons

Annons

Lärarlönerna är ett ständigt aktuellt ämne inom den svenska skolpolitiken. Lönerna har stigit med flera tusen kronor under de senaste åren, men enligt en undersökning gjord av tidningen Skolvärlden är de regionala skillnaderna stora.

Mest tjänar lärarna i Stockholms län, där snittlönen ligger på drygt 40 700 kronor i månaden. I botten av listan ligger Västerbottens och Gotlands län – båda med en genomsnittlig månadslön på drygt 35 800 kronor.

Bedrövligt, anser Umeåläraren och kommunombudet för Lärarnas Riksförbund Birgitta Larsson och hänvisar till bland annat på kommunaliseringen av skolan.

När skolan kommunaliserades blev skolorna beroende av kommunernas budgetar. Många av kommunerna i Västerbotten är små och fattiga, och har helt enkelt en mindre kaka att fördela bland lärarna än många andra kommuner, säger hon till Skolvärlden.

Även mellan de olika lärargrupperna skiljer sig lönerna betydligt. Specialpedagoger och speciallärare, som har en längre utbildning, tjänar i snitt drygt 40 000 kronor i månaden, medan grundskollärare i de lägsta årskurserna har en genomsnittlig månadslön på knappt 37 000 kronor.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons