Stora protester i Belarus – många gripna

Demonstranter framför maskerade kravallpoliser i centrala Minsk på söndagen.
Demonstranter framför maskerade kravallpoliser i centrala Minsk på söndagen.
BelarusTT-AFP-Reuters

Tiotusentals människor har återigen strömmat ut på gatorna i Minsk med krav om att Belarus president Aleksandr Lukasjenko avgår och att nya val hålls.

Nära 150 personer har gripits.

Annons

Annons

En kvinnan på knä framför kravallpoliser i centrala Minsk under söndagens protester.
En kvinnan på knä framför kravallpoliser i centrala Minsk under söndagens protester.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett tal i fredags.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett tal i fredags.

Demonstranterna, varav många viftar med oppositionens rödvita flagga, tågade mot de centrala delarna av huvudstaden. Ett stort antal kravallpoliser och polisfordon hindrade dem från att ta sig fram till Självständighetstorget, som spärrades av inför protesterna.

Säkerhetsstyrkor hade även placerats ut runt ett krigsmonument som varit en samlingspunkt vid tidigare protester. Även Oktobertorget, en annan populär samlingsplats, spärrades av.

En del demonstranter samlades vid presidentpalatset i centrala Minsk, där poliser och specialstyrkor med vattenkanoner grupperades. För andra helgen i rad visades bilder av Lukasjenko i sitt residens bärande på en automatkarbin, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Olika medier gjorde bedömningen att omkring 100 000 människor var ute på gatorna.

Idrottare i protest

Minst 140 demonstranter greps, rapporterar Ria. Men inga rapporter finns om att säkerhetsstyrkorna använt tårgas eller gummikulor, som vid tidigare demonstrationer.

Tidigare under dagen genomförde en grupp kvinnor i traditionella kläder en regeringskritisk ceremoni framför regeringens högkvarter, där de lade ner pumpor enligt en folklig sed som symboliserar avvisande vid ett frieri.

Oppositionella visade också upp bilder som de sade kom från samtidiga demonstrationer i städerna Grodno och Brest.

Delar av landets idrottsrörelse vänder sig nu också öppet mot president Aleksandr Lukasjenko. Flera olympiska medaljörer finns bland 363 belarusiska idrottare som undertecknat ett öppet brev där de fördömer fusk vid presidentvalet och efterlyser frisläppande av politiska fångar och nya val.

Annons

Annons

Möte i Moskva

En del av demonstranterna i Minsk skanderade "Glad födelsedag, din råtta!"

Lukasjenko – som styrt Belarus i 26 år och fyllde 66 år på söndagen – pressas av tre veckor av protester och strejker efter det omtvistade valet den 9 augusti som hans motståndare och stora delar av omvärlden dömt ut som riggat. Presidenten skyller protesterna på utländsk inblandning.

I ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin på söndagen enades de båda om ett möte i Moskva de närmaste veckorna och talade om att stärka de bilaterala relationerna och utöka samarbetet. Presidenterna har inte träffats sedan protesterna bröt ut.

Belarus är Rysslands närmaste allierade bland ex-sovjetiska länder och ses som en viktig pjäs i Moskvas försvarsstrategi. Relationen är dock inte helt okomplicerad, Kreml uppges betrakta Lukasjenko som en något bångstyrig allierad.

Lovar stöd

I torsdags meddelade Putin att Ryssland upprättat en "reservpolisstyrka" som kan ingripa på Lukasjenkos sida vid behov.

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja säger till SVT:s Agenda att inget kan stoppa oppositionen mot Lukasjenko.

Vi står enade och kommer aldrig att acceptera honom som vår president.

Sedan många journalister frihetsberövats och vissa utvisats under protesterna kommer Belarus ambassadör i Tyskland att kallas upp till utrikesdepartementet i Berlin, säger en tysk regeringskälla.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas har redan fördömt åtgärderna mot utländska medier som "oacceptabla".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons