A-
A+

Stora skador efter brand på rymdbasen Esrange

Esrange i Kiruna. Bilden visar branden i den södra delen av basområdet som använts sedan 60-talet för att skjuta upp sondraketer för forskningsändamål.
Esrange i Kiruna. Bilden visar branden i den södra delen av basområdet som använts sedan 60-talet för att skjuta upp sondraketer för forskningsändamål.
BrandTT

Branden på rymdbasen Esrange utanför Kiruna är under kontroll, men pågår fortfarande.

Det handlar om väldigt stora skador på bland annat uppskjutningsrampen, säger Björn Karlström, befäl vid räddningstjänsten till TT.

Annons

Annons

Den omfattande branden, som startade på torsdagsmorgonen i samband med en planerad testbränning av testmotorer på rymdbasen Esrange utanför Kiruna, är under kontroll.

Enligt Björn Karlström, befäl vid räddningstjänsten i Kiruna, återstår nu endast eftersläckningsarbetet.

Branden är under kontroll och nu håller vi på och söker upp de sista glödbränderna, säger han till TT.

Björn Karlström betecknar branden som omfattande och säger att den orsakat mycket stora materiella skador.

Vad det handlar om kostnadsmässigt vet jag inte, men det handlar om väldigt stora skador på bland annat uppskjutningsrampen, säger han.

Tio brandmän och fyra räddningsresurser befinner sig på plats vid Esrange, och enligt Björn Karlström beräknas insatsen fortsätta även under torsdagskvällen.

Det brinner fortfarande på ett flertal ställen, men det finns ingen risk för fortsatt spridning eller att ytterligare byggnader ska drabbas, säger han.

"Omfattande skador"

Swedish Space Corporation (SSC) är det statliga företag som äger Svenska rymdbolaget, som i sin tur äger och driver Esrange.

Enligt Anni Bölenius, kommunikationschef på SSC, uppstod branden i samband med en testbränning av en raketmotor, något som orsakat stora skador på de kringliggande byggnaderna.

Det handlar om en relativt omfattande brand som har påverkat de byggnader som används för sondraketuppskjutningar, säger hon till TT.

Exakt hur stora skadorna på rymdbasen är återstår dock att se, enligt Anni Bölenius.

Eftersom släckningsarbetet har pågått under hela dagen och räddningstjänsten fortfarande är på plats är det svårt att säga något mer. Tillsammans med räddningstjänsten har vi framför allt fokuserat på personalens säkerhet och på hur vi kan minimera skadorna, säger hon.

Annons

Annons

Raketmotor antändes

Den aktuella raketmotorn hade använts till en så kallad sondraket, en typ av raketer som skjutits upp från Esrange ända sedan 1960-talet.

Vi har skjutit upp fler än 600 av sådana raketer. De används för att kunna göra olika typer av experiment i tyngdlöshet. Raketmotorn testbränns, varvid den också destrueras, och det var i samband med en sådan testbränning som branden plötsligt uppstod, säger Anni Bölenius.

Branden startade kl. 09.30 på torsdagsmorgonen i den södra delen av basområdet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!