A-
A+

Storbankens sponsring av museum ifrågasatt

Ekonomiska museet, tidigare Kungliga myntkabinettet, flyttar snart in i samma byggnad som Historiska museet i Stockholm. Arkivbild.
Ekonomiska museet, tidigare Kungliga myntkabinettet, flyttar snart in i samma byggnad som Historiska museet i Stockholm. Arkivbild.
MuseerTT

Det statliga Ekonomiska museet i Stockholm har tecknat ett sexårigt sponsoravtal med Swedbank, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, kan museet riskera sitt oberoende.

Annons

Annons

Museet, som tidigare hette Kungliga myntkabinettet, flyttar snart in i samma byggnad som Historiska museet i Stockholm, och har ekonomi- och finanshistoria som sin inriktning. Enligt Kulturnytt innebär sponsoravtalet med Swedbank att banken i utbyte mot 15 miljoner kronor bland annat får agera som museets "bollplank". Banken får också ta fram en mobil utställning tillsammans med med museet, som ska visas i Swedbanks regioner.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, anser att museet blir alltför tätt förknippat med storbanken vars logotyp också syns på hemsidan.

Museets viktigaste uppgift är att informera allmänheten och medborgarna om det som varit och då blotta misstanken om att Swedbank kan vara med och påverka bilden av hur den svenska ekonomin växt fram, är ju naturligtvis förödande för museets trovärdighet. Vi skulle aldrig ens tänka tanken att låta Socialstyrelsen sponsras av Astra Zeneca, säger Olle Lundin till Kulturnytt.

Han hänvisar till regeringsformens krav på opartiskhet.

Museichefen Cecilia von Heijne håller dock inte med. Enligt henne har museet gjort en noggrann juridisk prövning och riskerar inte sitt oberoende.

Vi har en formulering som säger att vi alltid har sista ordet i allt innehållsarbete, så vi tycker inte att vi är beroende så vi har verkligen jobbat med en skrivning för att få fram att det är på det här sättet, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!