A-
A+

Storklubbar döms till böter av Uefa

PSG är en av de klubbar som dömts till böter för brott mot Financial Fair Play av Uefa. Arkivbild.
PSG är en av de klubbar som dömts till böter för brott mot Financial Fair Play av Uefa. Arkivbild.
FotbollTT

Paris Saint-Germain, Milan och Juventus är bland de klubbar som döms till böter i mångmiljonklassen för brott mot Financial Fair Play-reglerna, det meddelar det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Annons

Annons

Klubbarna som bötfälls bedöms ha spenderat mer pengar än de har fått in och finanserna således inte "gått jämt ut".

Bedömningen har gjorts under räkenskapsåren 2018 till 2022. Räkenskapsåren 2020 och 2021 bedömdes som en enda period på grund av covid-19-pandemin.

Kan överklagas

Qatarägda franska mästarlaget PSG fick högst böter, 10 miljoner euro, vilket motsvarar omkring 100 miljoner kronor. Inter, Roma, AC Milan, Juventus, Besiktas, Marseille och Monaco straffas också för brott mot Uefas ekonomiska regelverk.

Besluten kan dock i praktiken fortfarande överklagas till idrottens skiljedomstol Cas.

De åtta klubbarna har, enligt Uefa, att betala böter på totalt på 172 miljoner euro. Böterna betalas genom att intäkter som klubbarna tjänar från att delta i Uefas tävlingar dras in eller betalas av direkt.

Annons

Annons

Villkorliga böter

Av detta belopp ska 15 procent betalas i sin helhet, medan 85 procent är villkorliga böter som är beroende av att klubbarna uppfyller de mål som anges i respektive förlikningsavtal.

PSG:s böter kan exempelvis stiga till 65 miljoner euro, nästan 700 miljoner svenska kronor, om de inte följer Uefas regler de kommande tre åren.

Alla förlikningsavtal är i stort sett identiska, förutom att klubbarna hade valmöjligheten att välja om de vill arbeta mot ett spann på tre eller fyra år.

Enligt förlikningsavtalen åtar sig klubbarna bland annat att nå årliga mål och att tillämpa villkorliga ekonomiska och sportsliga åtgärder om målen inte uppnås.

Inter och Roma var de enda klubbarna som valde en fyraårsperiod.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.