A-
A+

Storm på solen kan ge norrsken i natt

Norrsken fotograferat i Tromsö i Norge. Arkivbild.
Norrsken fotograferat i Tromsö i Norge. Arkivbild.
VetenskapTT

Ett utbrott på solen har orsakat en kraftig geomagnetisk storm som nu är på väg mot jorden. Stormen kan öka chanserna att se norrsken i kväll – även en bra bit neråt i landet.

Annons

Annons

I torsdags skedde ett utbrott på solen som kan orsaka en kraftig geomagnetisk storm under helgen. Stormen klassas som en trea på en femgradig skala.

Ett stort moln av laddade partiklar väntas röra sig in över norra halvklotet under lördagen och kan skapa ökade chanser att se norrsken i Sverige.

I jordens magnetfält rör sig massor av partiklar som är laddade och följer vissa banor. När partiklar utifrån rör sig in mot jorden stöter de på partiklarna i atmosfären, som exempelvis syre.

När de här krockarna uppstår så börjar atomerna lysa och det är det som är norrsken. I samband med de här utbrotten på solen och stormarna så får vi mycket mer av de här partiklarna som regnar ner, säger Peter Wintoft, forskare vid institutet för rymdfysik i Lund.

Klart väder

Peter Wintoft tror att norrskenet kan komma att synas en bit ner i landet i kväll, även ner mot Stockholmsområdet – om man är på en mörk plats.

Definitivt längre norrut, uppåt Umeå, Luleå och Kiruna tror jag helt säkert att man kommer att få se norrsken. Men man kan ju gå ut och kolla, det måste ju vara mörkt utan stadsljus och annat.

Men vädret kan sätta stopp för norrskensskådandet, eftersom det behöver vara någorlunda klart.

På många håll i landet i natt så kommer det vara ganska mycket moln och dessutom bildas en del dis och dimma. Det ser ut som att det kan finnas störst chans för klart väder under tidiga kvällen och natten på Öland och Gotland, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Annons

Annons

Risk för störningar

Den amerikanska vädermyndigheten NOAA har också varnat för att den geomagnetiska stormen kan innebära störningar i el- och radionätet under lördagen.

Peter Wintoft ser dock ingen risk för några större effekter i Sverige.

Svenska kraftnät kan möjligen se mindre effekter i form av störningar av deras nät, men ingenting som är kritiskt. För att vi ska få en stor effekt på kraftnätet behöver vi något betydligt kraftfullare än det vi såg i torsdags.

Den senaste gången som ett stort utbrott på solen inträffade var den 9 och 17 september 2017, enligt Peter Wintoft.

Den 9 september 2017 var ett riktigt stort utbrott, men det var då inte riktat mot jorden utan i en annan riktning.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.