A-
A+

Stormakter möts om återgång till Iranavtalet

Centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen Natanz i Iran.
Centrifuger i den underjordiska kärnanläggningen Natanz i Iran.
IranTT-Reuters

Iran och flera av de stora världsmakterna kommer att hålla en videokonferens på fredagen.

Detta för att utröna om det finns en väg framåt för att få USA – som inte ska delta i samtalet – att återgå till det så kallade Iranavtalet.

Annons

Annons

Det var i början av mars som FN:s atomenergiorgan IAEA och Iran planerade ett möte till början av april, och nu är alltså datumet satt till långfredagen 2 april. Det meddelar EU.

De som ska delta i videokonferensen är ledare från Iran, Kina, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

USA välkomnar

Talespersonen Ned Price vid USA:s utrikesdepartement förklarade att "vi självklart välkomnar detta och ser det som ett positivt drag".

Vi är redo att börja återvända till en efterlevnad av våra åtaganden gentemot JCPOA (kärnenergiavtalet) om Iran gör samma sak, sade han på torsdagen.

Tidigare under dagen presenterades också en IAEA-rapport som uppger att Iran har börjat anrika uran med hjälp av ny, avancerad utrustning – en form av centrifug av typen IR-2m.

Anrikningen rapporteras ske vid den underjordiska anläggningen Natanz och beskrivs som ännu ett brott mot den globala kärnenergiuppgörelse som slöts med Iran 2015.

Annons

Annons

Trump lämnade

Uppgörelsen JCPOA undertecknades av Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Den gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktioner som då var i kraft mot Iran hävas.

Syftet var att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen.

USA:s förre president Donald Trump backade dock ur avtalet 2018 och införde nya sanktioner mot Iran. Därefter har Teheran meddelat att man frångår vissa åtaganden – bland när det gäller begränsningarna om anrikning av uran.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!