A-
A+

Stormaktsträta om FN:s Kinarapport om uigurer

Michelle Bachelet lämnar posten som FN:s människorättschef. Arkivbild.
Michelle Bachelet lämnar posten som FN:s människorättschef. Arkivbild.
KinaTT-AFP

Anklagelser om systematiska människorättsbrott i den kinesiska provinsen Xinjiang bedöms som trovärdiga i en ny FN-rapport.

Kina ifrågasätter rapporten och säger att den är "en fars orkestrerad av USA och ett litet antal västmakter".

USA kräver att Kina "hålls ansvarigt".

Annons

Annons

FN:s människorättschef Michelle Bachelet släppte sent på onsdagen, minuter innan hon lämnade posten, den försenade rapporten om situationen i Xinjiang i nordvästra Kina.

Enligt rapporten finns det stöd för påståenden om människorättsbrott och ett systematiskt förtryck av folkgrupper i provinsen.

Berättelser om tortyr ses som trovärdiga och man kräver brådskande åtgärder från det internationella samfundet.

"Anklagelser om mönster av tortyr eller misshandel, inklusive påtvingad medicinsk behandling och ogynnsamma förhållanden för internering, är trovärdiga", heter det i rapporten.

Kontroversiellt besök

Bachelet gjorde i maj ett kontroversiellt besök i Kina och besökte bland annat provinsen Xinjiang, där brutalt förtryck mot folkgrupper anses ha satts i system. USA:s regering har till och med betraktat Kinas förfarande i Xinjiang som "folkmord".

Dock tar rapporten inte upp påståenden om just folkmord.

Peking har med eftertryck avvisat anklagelserna och menar att man driver yrkesutbildningscenter i Xinjiang som är utformade för att motverka extremism.

Resan i maj väckte skarp internationell kritik då många länder ansåg att det var en propagandaresa arrangerad av det kinesiska kommunistpartiet. Bachelet hävdade då att den sex dagar långa resan kunde förbättra fortsatta kontakter med Kina och Peking.

"Dialog och att skaffa sig mer förståelse är inte samma som som att tolerera, förbise eller blunda. Och det utesluter inte att jag säger ifrån", skriver Bachelet i ett mejl till AFP.

Annons

Annons

Blandande reaktioner

Från aktivistgrupper som arbetar för uigur-minoritetens rättigheter kommer blandade reaktioner på FN-rapporten. En del grupper hyllar den medan andra hade velat se mer långtgående fördömanden av Pekings agerande i Xinjiang.

Det här förändrar spelplanen för den internationella responsen på uigurkrisen, säger Omer Kanat vid organisationen Uyghyr human rights project.
Trots den kinesiska regeringens ihärdiga nekanden har FN nu officiellt slagit fast att fruktansvärda brott förekommer.

Salih Hudayar, en uigur-amerikan som kämpar för Xinjiangs självständighet anser att rapporten inte är så stark som han hade hoppats.

Vårt folk har väntat i flera år på att FN ska uttala sig, säger han.
Tyvärr har FN på grund av påtryckningar från Kinas regering varit tyst länge.

"En fars"

Kina anser att FN-rapporten är ett "politiskt verktyg" mot Peking.

Rapporten är en samling desinformation, och det är ett politiskt verktyg som används strategiskt av väst mot Kina, säger utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin på torsdagen.

Under onsdagen sade en annan talesperson för departementet, Zhao Lijian, att rapporten är en "fars", och att han hoppades att Bachelet inte skulle publicera den.

Vi motsätter oss bestämt att FN:s kontor för mänskliga rättigheter släpper den så kallade Xinjiang-relaterade rapporten. Den här rapporten är en fars orkestrerad av USA och ett litet antal västmakter, sade han.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade i sin tur att rapporten stödjer den amerikanska åsikten att det rör sig om "folkmord" i provinsen.

Rapporten fördjupar och bekräftar våra djupa oro om pågående folkmord och brott mot mänskligheten som ansvariga från Folkrepubliken Kina genomför mot uigurer.

Blinken säger att Kina måste hållas ansvarigt för det som händer i Xinjiang.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.