A-
A+

Stormvindar väntas i VM – stafetterna körs ändå

Elvira Öberg är kvitt sin förkylning och kör stafetten.
Elvira Öberg är kvitt sin förkylning och kör stafetten.
SkidskytteOberhof, TT:s utsända

Stormvindar väntas i Oberhof.

Men stafetterna i skidskytte-VM körs ändå – och då jagar så klart Sverige, med Elvira Öberg tillbaka, nya medaljer i Tyskland.

Annons

Annons

Vad: Skidskytte-VM, stafett, 4x7,5 km, herrar.

När: Lördag klockan 11.45.

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT1 och P4 Radiosporten.

+ Så går det till

Stafett: Alla lag startar samtidigt. Ett liggande skytte och ett stående, vid varje skjutning har åkarna åtta försök att träffa de fem måltavlorna men de tre sista skotten måste laddas om ett och ett. Om man trots extraskotten inte träffat alla fem måltavlor får man åka en straffrunda för varje bom på 150 meter.

Sveriges lag: Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Norge, 2) Frankrike, 3) Ryska olympiska kommittén... 5) Sverige (Jesper Nelin, Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson).

2021: VM i Pokljuka: 1) Norge, 2) Sverige (Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson), 3) Ryska skidskytteförbundet.

+ Sveriges chanser

Sverige har ett par medaljer från mästerskap de senaste åren, tog OS-guld 2018 och VM-silver 2021. Nu när Ryssland är ute ur bilden finns en möjlighet att ta medalj i VM. I världscupen i vinter har Sverige varit tia, tvåa, fyra och fyra.

+ Bø kan bli historisk

Johannes Thingnes Bø har tagit guld i alla fem körda VM-distanser och blir historisk om han tar ett sjätte i stafetten. Det har ingen tidigare gjort i ett VM. Norges herrar, och mixedlag, har vunnit allt i VM hittills utom Sebastian Samuelssons två brons. Inget talar för att de skulle missa guldet i stafetten.

+ Kan vinden stoppa favoriterna?

Det enda som möjligen kan stoppa en norsk seger i stafetten skulle vara de hårda och byiga vindar som väntas i Oberhof. Att det skulle komma en kraftig vindby precis när favoriterna skjuter.

.

Vad: Skidskytte-VM, stafett, 4x6 km, damer.

När: Lördag klockan 15.00.

Plats: Oberhof, Tyskland.

Tv/radio: SVT1 och P4 Radiosporten.

+ Så går det till

Stafett: 4x6 km för damerna, alla lag startar samtidigt, ett liggande skytte och ett stående, vid varje skjutning har åkarna åtta försök att träffa de fem måltavlorna men de tre sista skotten måste laddas om ett och ett. Om man trots extraskotten inte träffat alla fem måltavlor får man åka en straffrunda för varje bom på 150 meter.

Sveriges lag: Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg och Hanna Öberg.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Sverige (Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg, Elvira Öberg), 2) Rysslands olympiska kommitté, 3) Tyskland.

2021: VM i Pokljuka: 1) Norge, 2) Tyskland, 3) Ukraina... 5) Sverige (Johanna Skottheim, Linn Persson, Elvira Öberg, Hanna Öberg).

+ Sverige tillhör favoriterna

Sverige har ett starkt lag. Med Hanna Öberg i storform efter ett guld och ett silver i distans respektive sprint. Och Linn Persson som tagit sina två första VM-medaljer individuellt, silver i distans och brons i sprint. Dessutom är Elvira Öberg kvitt sin förkylning och redo för VM-lopp igen.

+ Främsta motståndare

Italien och Tyskland bör vara de främsta motståndarna om medaljerna med Lisa Vittozzi och Dorothea Vierer som ankare i det italienska laget och Denise Herrmann-Wick, som vann sprinten, för Tyskland. Herrmann-Wick körde aldrig singelmixedstafetten, kanske för att spara sig till stafetten.

+ Norge en outsider

Marte Olsbu Røiseland missade hela höstsäsongen efter att ha haft bältros. Men den norska stjärnan, som tog tre guld och två brons i OS i fjol, hann komma tillbaka lagom till VM. Där har det blivit två guld, i mixedlag, och en tredje plats i jaktstarten. Där kom Ingrid Landmark Tandrevold fyra vilket ändå visar att Norge skulle kunna vara med och tampas om medalj i stafetten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.