A-
A+

Större risk för äldre att få covid två gånger

Det är betydligt mer sannolikt att en äldre person smittas av coronaviruset en andra gång, jämfört med en yngre, visar forskning.
Det är betydligt mer sannolikt att en äldre person smittas av coronaviruset en andra gång, jämfört med en yngre, visar forskning.
CoronavirusetTT

Äldre löper större risk än yngre att drabbas av covid-19 två gånger. Därför är det extra viktigt att äldre vaccinerar sig, även om de redan haft sjukdomen.

Annons

Annons

Det är danska forskare som undersökt risken för att smittas av sars-cov-2 två gånger, och drabbas av en så kallad återinfektion.

Å ena sidan kan man säga att denna risk är låg, åtminstone de första sex månaderna efter den första infektionen. Å den andra, att den är avsevärt högre för personer 65 år eller äldre, än vad den är för yngre.

Vår studie bekräftar det ett antal andra har antytt; att återinfektion hos yngre, friska, personer är ovanligt, medan äldre löper större risk, säger Steen Ethelberg vid Statens seruminstitut i Danmark, till tidskriften The Lancet där forskningen nu presenteras.

Men exakt hur stor är risken att drabbas av covid-19 två gånger?

Tydlig skillnad

I Danmark har en bred tillika kostnadsfri testning varit en av hörnstenarna i strategin för att bekämpa spridningen av coronaviruset.

Resultaten visar att det bara var en liten andel – 0,65 procent – av dem som hade drabbats av covid-19 under den första vågen (mars–maj), som också testade positivt under den andra vågen (september–december). Eller 72 av 11 068 personer.

Men när forskarna sorterade individerna i två olika ålderskategorier, över eller under 65 år, syntes en tydlig skillnad. Bland de yngre var det 0,6 procent som drabbades av covid-19 två gånger (55 av 9 137 individer), medan motsvarande andel bland de äldre var 0,88 procent (17 av 1 931).

Annons

Annons

Större risk

Efter att ha analyserat testresultat från närmare 2,5 miljoner människor, i ett försök att beräkna smittspridningen i de olika grupperna under pandemin, uppskattar forskarna att skyddseffekten av en tidigare infektion hos personer yngre än 65 år är 80,5 procent, med små skillnader inom gruppen, medan motsvarande skyddseffekt för de äldre bara är 47 procent.

Eftersom äldre människor löper större risk att drabbas av svår sjukdom, och tyvärr även att dö, visar våra resultat hur viktigt det är att de följer rekommendationerna för att hålla sig själva och andra säkra, även om de redan har haft covid-19, säger Steen Ethelberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!